PRIJAVA-468X60-BANNER

Otvaranje paviljona Srbije na 14. venecijanskom Bijenalu arhitekture

29.05.2014. | Super Prostor

U četvrtak, 5. Juna u 14h na XIV Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji biće svečano otvoren paviljon Srbije koji će se predstaviti projektom 14-14 autorskog tima: Zlatko Nikolić, Aleksandar Hrib, Marko Salapura, Igor Sladoljev, Jelena Radonjić u saradnji sa Srđanom Kečom i Andreom Palašti.

Na XIV venecijanskom Bijenalu pod nazivom Fundamenti, predstaviće se 66 nacionalnih predstavnika u prostoru Giardina, Arsenala i gradu Veneciji. Pod vođstvom umetničkog direktora, holandskog arhitekte Rema Kolhasa, zemlje učesnici pozvane su da svaka na svoj način odgovore na problem brisanja nacionalnih obeležja u arhitekturi u korist prihvatanja jednog univerzalnog modernog jezika.

Postavka srpskog tima razvijana je kroz dva tematsko-prostorna segmenta: 100 radova i filmsku instalaciju „Muzej revolucije“, sa idejom da priroda jednog gradi kontekst za onog drugog. Unutrašnji prostor, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu karakterističnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi jednim projektom – „Muzejom Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije“ arhitekte Vjenceslava Rihtera (Vjenceslav Richter).

Složeni posao organizacije nastupa bijenalu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je u svojstvu pokrovitelja poverilo „Muzeju primenjene umetnosti“ u Beogradu u saradnji sa „Udruženjem arhitekata Srbije“. Komesar nastupa Srbije na 14. Muđunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji je arhitekta Ivan Rašković a stručni savet Ministarstva kulture i informisanja čine: Ljiljana Miletić Abramović, Igor Marić, Radivoje Dinulović, Milan Đurić, Vladimir Milenković, Miroslava Petrović Balubdžić, Borislav Petrović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;