INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sanacija posle procene klizišta

27.05.2014. | RTS

„Saobraćajni institut CIP“ ima dovoljano stručanih kadrova da klasifikuje klizišta da bi se zaključilo da li treba uraditi sanaciju terena, rekao je za RTS direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

 

Obnova infrastukture od posledica poplava u Srbiji počeće u junu uz pomoć timova inženjera, najavljeno je iz Vlade. Biće utvrđeni prioriteti sanacije štete, a kada je reč o klizištima, veliku ulogu imaće „Saobraćajni institut CIP“. Gostujući u „Dnevniku“ RTS-a, direktor CIP-a Milutin Ignjatović rekao je da „Institut“ ima dovoljno stručnog kadra, inženjera, geologa i građevinaca.

- Desetak ekipa je na terenu, obišli su Kosjerić, Bajinu Baštu, Lučane, Gornji Milanovac, prugu Beograd-Bar i notiraju, pregledaju klizišta i donose zaključak šta je za sanaciju, a šta ne – rekao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, ima klizišta koja ugrožavaju infrastrukturu i primarno je notiranje stanja u ektrodistiribuciji, posle toga u putnoj infrastrukturi, železničkoj pa onda sagledatistanje u privatnim kućama.

- Najgore su prošli oni kojima su kuće srušene i to je tragedija koja je zadesila našu zemlju u zadnjih stotinu godina – rekao je Ignjatović.

Ignjatović kaže da kizišta nisu nova pojava jer su se ona dešavala i pre hiljadu godina.

- Posle dešavanja zaboravljamo pojavu klizišta, kada dođe lepo vreme, primire se klizišta i onda kao da ništa nije bilo – rekao je Ignjatović.

Govoreći o tome da li klizišta mogu da se zaustave, prvi čovek CIP-a kaže da ima klizišta koja su toliko duboka da ne mogu da se saniraju.

- Imali smo 2004. godine klizište Bogdanje, gde je jedna ogromna masa, padina, debljine deset metara klizala i nije bilo mere za zaustavljanje klizišta. Predložili smo da se kuće presele u geološki bezbednije mesto – rekao je Ignjatović. - Dok su bile kiše, predsednici opština su me pozivali, tu niko ništa ne može da uradi. Jedino kad se smiri situacija klizišta mogu da se saniraju.

Opštine do 30. maja treba da dostave situaciju na terenu.

- Ministarstvo saobraćaja pravi program. Ne može svaki inženjer bilo koje druge struke, ako nema iskustva, ako nije građevinski inženjer, da proceni kuće –  ističe Ignjatović. - Što se CIP-a tiče Srbija ne treba da brine, dok je CIP-a ima dovoljno timova.

Prema Ignjatovićevim rečima, prvo će se odraditi klasifikacija klizišta pa sanacija terena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;