INFONET-468X60-BANNER

Šta Vlada sprema u oblasti saobraćaja i građevinarstva?

05.05.2014. | Tanjug

Vlada Srbije će u narednom periodu realizovati veliki broj projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i novim Zakonom o planiranju i izgradnji skratiti izdavanje građevinskih dozvola sa 170 na 60 dana.

Uvođenje elektronskog registra i sistema izdavanja dozvola, smanjenje broja institucija uključenih u proces izdavanja, skraćivanje rokova u kome institucije moraju da se izjasne i otklanjanje ostalih "uskih grla" i uvođenje kancelarije za brze odgovore trebalo bi, prema planovima nove Vlade, da saseče birokratiju i korupciju koje karakterišu domaći građevinski sektor.

U ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, koji je izložen u parlamentu, za izdavanje građevinskih dozvola biće potrebno 60 dana, što bi bilo ispod proseka za evropske zemlje. To će omogućiti građevinskom sektoru da konačno doprinese srpskoj ekonomiji i izvede zemlju iz recesije, ali i poboljša poziciju Srbije na globalnom indeksu konkurentnosti.

Vlada najveće pomake očekuje u oblasti saobraćaja, infrastrukturnih projekata i građevinarstva.

Prema ekspozeu premijera, suština našeg problema je što ne možemo više ništa da gradimo uzimajući kredite, a sve zbog visine javnog duga. Vlada će zato autoputeve graditi i koncesionarskim ugovorima. Koncesijom će se, između ostalog, se graditi i autoput Beograd-Boljare na granici sa Crnom Gorom u dužini od 270 km, koji će biti završen za četiri godine.

- Sprovešćemo i projekat rehabilitacije i poboljšanja bezbednosti na putevima, gde će biti uključeno 1.500 km državnih puteva, što će zajednički finansirati EIB, EBRD i SB i Srbija sa ukupno 370 miliona evra - najavio je premijer Aleksandar Vučić 1. maja 2014.

Na trasi Koridora 10 se izvode radovi, a uskoro bi trebalo da se nastave i kod Dimitrovgrada, gde je bila angažovana austrijska "Alpine" koja je bankrotirala. Na Koridoru 10 je planirano fazno završavanje radova i i taj putni pravac kroz Srbiju biće izgrađen do kraja 2016. godine, tvrdi Vučić.

- Imaćemo novu praksu - svi građani Srbije će na putevima moći da saznaju koliko je to njih koštalo, jer ćemo napraviti bilborde na kojima će svako moći da vidi cenu za svaki krak i deo puta, kako bi svaki građanin znao koliko je on novca izdvojio za put, kao i rokove kada će ta deonica biti završena - istakao je Vučić dodajući da je to praksa nekih razvijenih zemalja.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, na železničkom Koridoru 10 biće izgrađena pruga Novi Sad-Subotica-granica Mađarske. - Tu nam predstoje pregovori sa kineskim partnerima, o tome na koji način će sve biti finansirano - kazao je Vučić.

Iz ruskog kredita biće nastavljeni nedavno započeti radovi na pruzi Beograd - Pančevo, a uskoro će se finansirati i radovi na šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 km. Prema rečima premijera, završen je tender za nastavak izgradnje Prokopa i radovi bi trebalo da počnnu za dva meseca, a finansiraće se kuvajtskim kreditom od 27 miliona evra.

Modernizacija pruge Beograd - Vrbnica na granici sa Crnom Gorom biće finansirana, takođe, ruskim kreditom. Okvirna vrednost tog posla je 200 miliona evra i radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini 2015.

Vlada je najavila i izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici, a njegova vrednost je 19 miliona evra. Za taj posao očekuje se donacija Evropske komisije u iznosu od 15,5 miliona evra, dok će za eksproprijaciju zemljišta biti potrebno 3,5 miliona evra. Premijer je kazao da je spremna projektna dokumentacija.

Planirana je i izgradnja tzv. fruškogorskog koridora odnosno autoputa Novi Sad-Ruma, zatim tzv. moravskog koridora od Pojata do Preljine... Vlada će nastaviti mnogobrojne tekuće projekte u ovoj oblasti - izgradnju obilaznice oko Beograda u punom profilu, most preko Dunava od Zemuna do Borče, gradnju Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu itd.

Grad Beograd i Vlada Srbije će zajedno formirati preduzeće koje će biti zaduženo za realizaciju velikog projekta "Beograd na vodi", koji će finansirati partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada je najavila da će, takođe, pripremiti portfelj velikih infrastrukturnih projekata, koji će privući nove investitore po BOT (build-operate-transfer) modelu. Ti projekti će se priključiti već postojećem projektu "Beograd na vodi" u koji će biti investirano 3 milijarde evra. Neki od BOT projekata biće urađeni kao deo nove regionalne saradnje sa zemljama iz okruženja.

Vlada Srbije donela je 1. maja zaključak kojim se Projekat uređenja dela priobalja Beograda - "Beograd na vodi" utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;