INFONET-468X60-BANNER

Zrenjanin: Još jedan tender za vodu

24.04.2014. | Novosti

Konačno pomak u rešavanju problema vodosnabdevanja žitelja Zrenjanina – Gradsko veće na sednici u sredu prihvatilo je elaborat modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode.

Aktuelna gradska vlast, pošto je skoro dve godine osporavala i početkom aprila donela odluku o raskidu ugovora koji su njeni prethodnici 2012. sklopili sa nemačkom kompanijom „VTE Vasertehnik“ o izgradnji fabrike vode, vredne 25,6 miliona evra, osnovala je radnu grupu koja je upravo ponudila novu koncepciju rešavanja problema pijaće vode.

Kako je saopštio Ivan Dević, koordinator radne grupe i pomoćnik gradonačelnika, nova koncepcija ne bazira se na odabiru tehnologije i tehnološkom rešenju, već na kvalitetu pijaće vode koja se distribuira korisnicima. To će biti primarno prilikom novog tendera, čije je raspisivanje izvesno nakon sednice Gradskog veća.

- Bitna razlika u odnosu na sve prethodne pokušaje jeste nov model nabavke, baziran na sasvim drugačijim principima. Nećemo nabavljati opremu, niti je plaćati, već će Zrenjanin kupiti uslugu prečišćavanja vode – izjavio je Dević.

U elaboratu je taksativno navedeno 11 načela nove koncepcije, a dobavljač usluge prečišćavanja vode biće izabran u postupku javne nabavke. Od njega će se zahtevati da u zrenjaninski vodovod isporučuje pijaću vodu po parametrima koje utvrđuju naši propisi, a ne standardi EU, što je bio slučaj sa nemačkim projektom. Odnosno, da se arsen, bor, natrijum, gvožđe, amonijak i druge štetne materije koje su sada prisutne i zbog kojih je još pre deset godina zabranjeno korišćenje vode, eliminišu i kvalitet vode svede na zakonski okvir.

- Naravno, važna je takođe cena, a njena prerada po kubiku ne sme da pređe sadašnji nivo od 28 evrocenti. Isporuka vode odgovarajućeg kvaliteta mora početi u što kraćem roku, maksimalano osam meseci od potpisivanja ugovora. Otpad pri preradi ne sme preći 1,5 odsto, i on je briga davaoca usluge, kao što su i bankarske garancije za ugovoreni posao – iznosi Dević.

On ističe da se realnost i ostvarivost ponuđene koncepcije zasnivaju na preko 120 postrojenja za preradu vode, koja funkcionišu u regionima u okruženju sličnih geomorfoloških sastava, kao onih u regiji Srednjobanatskog okruga. U ovakvom rešenju Zrenjanin se stavlja u poziciju apsolutne tehnološke i ekonomske sigurnosti i izvan svih mogućih rizika koji su nastajali na principima ranijih rešenja, uključujući i projekat „VTE Vasertehnik“, kaže Dević.

- Ovakav koncept dobijanja ispravne vode mora biti primenljiv i za naseljena mesta u opštini Zrenjanin, koja takođe muče istu muku sa obezbeđenjem zdrave pijaće vode. Već sada možemo da radimo na usvajanju dinamike prečišćavanja vode u seoskim vodovodima – kaže Dević, koji je najavio da bi tender za Zrenjanin trebalo da bude raspisan do 1. jula, a građani će zdravu pijaću vodu dobiti do sredine iduće godine.

Nepoznanice

Mnogo je, ipak, nedorečenosti i mističnosti u novom konceptu, a najveća nepoznanica je postoji li firma koja može da ispuni zahteve i reši problem prečišćavanja specifične zrenjaninske vode? U elaboratu se navode brojni pokušaji stranih i domaćih kompanija koje na pilot postrojenjima nisu uspele da dokažu tehnologiju. To je pošlo za rukom samo „VTE Vasertehnik“, ali njen projekat je odbačen, jer je ponudila prečišćavanje vode po standardima EU, a ne našim koji su stroži.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;