IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi Sad: Za proširenje kapaciteta škola 57 miliona

19.03.2014. | Dnevnik

Za prvu fazu nadogradnje osnovnih škola iz budžeta Grada ove godine izdvojeno je 57 miliona dinara, a nove prostorije dobiće OŠ "Dušan Radović", OŠ "Vasa Stajić" i OŠ "Ivo Lola Ribar".

Novi amfiteatar, dve učionice i dnevni boravak dobiće OŠ "Dušan Radović", u Čenejskoj ulici. Po rečima direktorke te obrazovne ustanove Marije Čekić, škola trenutno radi na prikupljanju dokumentacije za raspisivanje javnih nabavki za projekat nadogradnje.

- Ove nedelje trebalo bi da bude gotovo raspisivanje tendera, a nadamo se da će ove godine početi izgradnja. Veoma smo srećni zbog odluke Gradske uprave za obrazovanje da nam dodeli novac za proširenje kapaciteta škole, jer broj učenika iz godine u godinu raste, a svaki novi milimetar prostora iskoristićemo na pravi način. Školu pohađa 1.860 đaka – kaže direktorka Čekić.

Ona objašnjava da do sada u školi nisu imali amfiteatar, a da im je neophodan kako bi se u njemu odvijale radionice, pozorišne predstave, sednice nastavničkog veća i sve aktivnosti za koje škola nije imala adekvatni prostor. Nove učionice će, po njenim rečima, poslužiti za izborne predmete, jer su se u postojećim učenici preklapali sa časovima, pa je izvođenje nastave bilo veoma otežano, a sada će imati priliku i da organizuju celodnevni dnevni boravak za đake prvog i drugog razreda.

U OŠ "Vasa Stajić" biće izgrađena nova fiskulturna sala, topla veza između školskog objekta i stare sale za fizičko, a broj učionica biće povećan za četiri nove. Direktorka te škole Jasmina Pastonjicki kaže za "Dnevnik" da je projekat završen i da arhitekta trenutno radi na predmeru i predračunu radova.

- Toplom vezom konačno ćemo povezati dva školska objekta u jednu celinu, što je trebalo da se uradi kada je škola građena, ali tada nije bilo novca. Nove učionice ćemo najverovatnije opredeliti za niže razrede, jer u poslednje četiri godine broj učenika konstantno raste - planovi su škole kojoj je na čelu Pastonjicki.

Problem sa nedostatkom prostora prethodnh godina imala je i OŠ "Ivo Lola Ribar" koja će ove godine početi radove na ojačavanju konstrukcije fiskulturne sale, izgradiće četiri nove učionice, sanitarne čvorove, pripremni kabinet za učitelje i prostoriju za produženi boravak.

- Grad je prepoznao našu potrebu za proširenjem kapaciteta i veoma smo im zahvalni na tome. Na ovaj način dobićemo jednu celinu za učenike prvog i drugog razreda, koji bi boravili u školi u jednoj smeni, a imaće i svoje dvorište. Nadam se da će biti ispoštovana dinamika radova i da će ove godine početi nadogradnja, koja bi početkom sledeće godine trebala biti i završena – nada se direktor OŠ "Ivo Lola Ribar" Milorad Čudić.

Rekonstrukcija fasade

U OŠ "Ivo Lola Ribar" za desetak dana počeće rekonstrukcija dotrajale fasade i zamena stolarije. Za te radove novac je, prošle godine, opredelila Gradska uprava za obrazovanje, a po rečima direktora te škole Milorada Čudića na ovaj način energetska efikasnost objekta biće višestruko veća.

- Rekonstrukcijom fasade povećaćemo i bezbednost učenika u školi, jer je na nekim mestima fasada počela da se osipa. Trenutno čekamo sve potrebne građevinske i komunalne dozvole kako bi postavili skelu i počeli sa radovima. Nadamo se da ćemo sve prikupiti za desetak dana – planira Čudić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;