IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ciglane s pola gasa kreću u neizvesnu sezonu

18.03.2014. | Dnevnik

"Građevinsko-industrijska privredna komora Srbije" usvojila je planska dokumenta za oživljavanje građevinskog sektora da bi se ta privredna grana oporavila od kraha u koji je zapala i povukla srpsku privredu napred.

Predsednik Skupštine "Komore" Anđelko Kovačević kaže da ta institucija ima ambicije da u narednim godinama pomogne građevinskoj industriji da se konsoliduje i krene napred, ali je neophodna pomoć države.

Kovačević ocenjuje da građevinarstvo mora da krene prema poziciji koju je imalo u domaćoj privredi i na međunarodnom planu jer u zemlji pokreće više od trideset drugih oblasti, a u svetu je nekada zarađivalo i do dve milijarde dolara godišnje. A danas je, po svim analizama, u nikad težim uslovima: nema dovoljno posla, nema neophodne reference, izmiču im tenderi za složenije poslove, nema domaću banku koja bi ga pratila, nema garantnog fonda...

- Zbog svega toga, "Komora" će odmah posle izbora kod nadležnih insistirati na tome da i u novoj vladi bude Ministarstvo građevine, a da na njegovom čelu bude stručnjak od znanja i autoriteta, odnosno ličnost koja iza sebe ima značajne rezultate u ovoj branši – kaže Kovačević.

Građevinska industrija Srbije je veoma zabrinuta za svoju budućnost jer njeni dosadašnji predlozi za oporavak i razvoj nisu nailazili na razumevanje vlasti u Srbiji. Tokom prošle godine posebno loši rezultati ostvareni su u oblasti visokogradnje, iako je država subvencionisala stambene kredite i tobože pomagala građevinsku industriju. Ove godine u oblasti stanogradnje očekuje se još teže stanje, ali ciglari veruju da bi se izgradnja mogla intenzivirati u inostranstvu i računaju na povećanje izvoza.

Kako se ovih dana mnogo spominjao novi zakon o izgradnji, očekuje se da će njegovo donošenje pokrenuti građevinarstvo jer bi posle toga dugogodišnje čekanje na građevinsku dozvolu otišlo u zaborav i, kako je obećano, sve bi se završavalo na jednom šalteru za mesec dana. Građevinari se nadaju novim poslovima na osnovu do sada sklopljenih ugovora s kineskim investitorima na izgradnji dela auto-puta na Koridoru 11, zatim parama iz ruskog kredita za modernizaciju železničke infrastrukture, ali i drugim ugovorima.

I do sada je obećavano mnogo novca za domaće projekte, neimari su znali da se od obećanja ne živi, međutim, kažu da danas niko ozbiljan ne može taj sektor "pustiti niz reku" jer je on jedan od glavnih oslonaca privrednog razvoja zemlje.

Rade s pola kapaciteta

Predsednik Grupacije građevinske industrije u Privrednoj komori Srbije Ljubodrag Knežević izjavio je za naš list da većina ciglana nije radila od kraja prošle godine, ciglana "Igma" u Uljmi, čiji je on direktor, krenula je u proizvodnju s pola kapaciteta, a ovih dana peći pale i drugde. Knežević kaže da niko ne sme da gubi nadu i veruje da će u maju zaposliti sve raspoložive kapacitete jer se najavljuje više ozbiljnih građevinskih projekata koji bi mogli zaposliti domaću industriju.

 

Komentari: 1

Miro Rozman 30.03.2014 23.41.59

Poštovani

Ponovo se obračam na Vas sa molbom da ne zatvarate fabrike i poduzeća. Ako je ikako moguče održite proizvodnju i radna mjesta v privredi. U Sloveniji smo i još zatvaramo firme i to naša vlada nikako da vidi ,svaki dan je više tvornica u stečaju, više ljudi na ulici bez posla i pošto nemamo vlastite proizvodnje skupo kupujemo nekvalitetnu robu, hranu i ostale dobrine za svakadašnji život.
Čuvajte svako radno mjesto svako poduzeče, svaku fabriku, ne dajte da Vas politika zajebe kao što je nas Slovence.

Puno sreče i doviđenja.

Lp Miro

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;