Pančevo: Najava izgradnje energetski efikasnog naselja

13.03.2014. | RTV

Grad Pančevo najavio je danas gradnju prvog energetski efikasnog naselja u Srbiji, koje će, kako je istaknuto, biti zasnovano na dobroj termoizolaciji uz korišćenje alternativnog sistema grejanja – toplotnih pumpi i solarnih kolektora.

Projekat obuhvata kompleks od 14 stambenih objekata sa ukupno 224 stana, rečeno je na prezentaciji projekta Razvoj stanovanja i socijalnog stanovanja u Pančevu za period od 2015. do 2025. godine na lokaciji "Hipodrom", saopštila je pančevačka gradska uprava.

Prosečna kvadratura stanova iznosiće 60 metara kvadratnih, a predviđena je izgradnja i nekoliko dečijih igrališta i parking prostor, dok će postojeći objekat Kolektivnog centra, zadržati funkciju javnog objekta u kome će biti smeštena ili ambulanta ili vrtić.

Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov podsetio je da u gradu nije bilo stambene izgradnje u poslednjih 30 godina i izrazio nadu da će se iz IPA fondova EU i Vlade Srbije obezbediti sredstva kako bi mogli da se pozovu privatnici da učestvuju u realizaciji tog projekta, što bi otvorilo mogućnost i za zapošljavanje većeg broja ljudi.

Plan je da tri objekta budu ostavljena za socijalno stanovanje. Ti stanovi će biti u vlasništvu Grada, a "Gradska stambena agencija" će njime upravljati i rentirati ih po ekonomskoj ceni.

Radanov očekuje da projekat dobije građevinsku dozvolu i kompletni građevinsko-tehnički projekat do septembra, oktobra, kako bi moglo da se konkuriše za sredstva iz republičke "Agencije za stanovanje" i iz drugih fondova.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...