PRIJAVA-468X60-BANNER

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" počinje krajem 2014.

18.02.2014. | Tanjug

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" kod Kovina, u koji će biti uloženo 280 miliona evra, mogla bi da počne krajem ove godine, rečeno je na sastanku ministra energetike Zorane Mihajlović sa rukovodstvom kompanije "Continental Wind Partners" (CWP), koja u konzorcijumu sa ostalim kompanijama treba da realizuje taj projekat.

Izgradnja vetroparka bi mogla da počne do kraja 2014. godine ako Zakon o energetici bude završen do kraja juna i ako se unapredi Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije, saopštila je danas kompanija CWP. Od planiranih 280 miliona evra, koje treba da budu uložene u vetropark snage 142,5 megavata, oko 55 miliona evra će otići domaćim kompanijama koje će se baviti građevinskim radovima.

Mihajlovićeva je predstavnicima CWP-a prenela da Srbija čini sve kako bi obezbedila povoljan okvir za sve investitore. Ona je dodala da će novim Zakonom o energetici, koji je u proceduri, biti kompletiran regulatorni okvir za oblast ulaganja u obnovljive izvore energije.

Predstavnici CWP-a i konzorcijuma investitora okupljenih oko projekta vetropark "Čibuk 1", između ostalog su razgovarali sa ministarkom energetike o trećem modelu Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji je donet 31. januara ove godine.

CWP i "General Electric" (GE), kao proizvođač turbina i investitor u ovom projektu, završili su međunarodni tender na kome je izabran konzorcijum austrijski "Porr" i kompanija "Elnos", koji će raditi na izgradnji ovog vetroparka sa drugim firmama iz Srbije, kao podizvođačima za skoro sve elemente građevinskih i elektro radova, navodi se u saopštenju.

Prema Ugovoru o saradnji, koji je CWP potpisao sa opštinom Kovin, dva procenta od neto profita godišnje direktno će biti uplaćivano na račun lokalne samouprave.

"Continental Wind" u Srbiji posluje od 2009. godine. Kompanija je počela realizaciju investicije u vetropark "Čibuk 1" u opštini Kovin, što je jedan od najvažnijih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;