INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" počinje krajem 2014.

18.02.2014. | Tanjug

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" kod Kovina, u koji će biti uloženo 280 miliona evra, mogla bi da počne krajem ove godine, rečeno je na sastanku ministra energetike Zorane Mihajlović sa rukovodstvom kompanije "Continental Wind Partners" (CWP), koja u konzorcijumu sa ostalim kompanijama treba da realizuje taj projekat.

Izgradnja vetroparka bi mogla da počne do kraja 2014. godine ako Zakon o energetici bude završen do kraja juna i ako se unapredi Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije, saopštila je danas kompanija CWP. Od planiranih 280 miliona evra, koje treba da budu uložene u vetropark snage 142,5 megavata, oko 55 miliona evra će otići domaćim kompanijama koje će se baviti građevinskim radovima.

Mihajlovićeva je predstavnicima CWP-a prenela da Srbija čini sve kako bi obezbedila povoljan okvir za sve investitore. Ona je dodala da će novim Zakonom o energetici, koji je u proceduri, biti kompletiran regulatorni okvir za oblast ulaganja u obnovljive izvore energije.

Predstavnici CWP-a i konzorcijuma investitora okupljenih oko projekta vetropark "Čibuk 1", između ostalog su razgovarali sa ministarkom energetike o trećem modelu Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji je donet 31. januara ove godine.

CWP i "General Electric" (GE), kao proizvođač turbina i investitor u ovom projektu, završili su međunarodni tender na kome je izabran konzorcijum austrijski "Porr" i kompanija "Elnos", koji će raditi na izgradnji ovog vetroparka sa drugim firmama iz Srbije, kao podizvođačima za skoro sve elemente građevinskih i elektro radova, navodi se u saopštenju.

Prema Ugovoru o saradnji, koji je CWP potpisao sa opštinom Kovin, dva procenta od neto profita godišnje direktno će biti uplaćivano na račun lokalne samouprave.

"Continental Wind" u Srbiji posluje od 2009. godine. Kompanija je počela realizaciju investicije u vetropark "Čibuk 1" u opštini Kovin, što je jedan od najvažnijih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;