INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" počinje krajem 2014.

18.02.2014. | Tanjug

Izgradnja vetroparka "Čibuk 1" kod Kovina, u koji će biti uloženo 280 miliona evra, mogla bi da počne krajem ove godine, rečeno je na sastanku ministra energetike Zorane Mihajlović sa rukovodstvom kompanije "Continental Wind Partners" (CWP), koja u konzorcijumu sa ostalim kompanijama treba da realizuje taj projekat.

Izgradnja vetroparka bi mogla da počne do kraja 2014. godine ako Zakon o energetici bude završen do kraja juna i ako se unapredi Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije, saopštila je danas kompanija CWP. Od planiranih 280 miliona evra, koje treba da budu uložene u vetropark snage 142,5 megavata, oko 55 miliona evra će otići domaćim kompanijama koje će se baviti građevinskim radovima.

Mihajlovićeva je predstavnicima CWP-a prenela da Srbija čini sve kako bi obezbedila povoljan okvir za sve investitore. Ona je dodala da će novim Zakonom o energetici, koji je u proceduri, biti kompletiran regulatorni okvir za oblast ulaganja u obnovljive izvore energije.

Predstavnici CWP-a i konzorcijuma investitora okupljenih oko projekta vetropark "Čibuk 1", između ostalog su razgovarali sa ministarkom energetike o trećem modelu Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji je donet 31. januara ove godine.

CWP i "General Electric" (GE), kao proizvođač turbina i investitor u ovom projektu, završili su međunarodni tender na kome je izabran konzorcijum austrijski "Porr" i kompanija "Elnos", koji će raditi na izgradnji ovog vetroparka sa drugim firmama iz Srbije, kao podizvođačima za skoro sve elemente građevinskih i elektro radova, navodi se u saopštenju.

Prema Ugovoru o saradnji, koji je CWP potpisao sa opštinom Kovin, dva procenta od neto profita godišnje direktno će biti uplaćivano na račun lokalne samouprave.

"Continental Wind" u Srbiji posluje od 2009. godine. Kompanija je počela realizaciju investicije u vetropark "Čibuk 1" u opštini Kovin, što je jedan od najvažnijih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;