IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Beograd dobija nove mostove

10.02.2014. | Novosti

Vozači u Beogradu, za prelazak sa jedne na drugu obalu Save i Dunava, zasada koriste pet mostova – Most na Adi, Gazelu, Stari savski most, Brankov i Pančevački most, a prema planovima u vezi sa nastavkom izgradnje kapitalnih saobraćajnih projekata, dobiće još tri.

Nedavno je postavljen i poslednji betonski segment mosta između Zemuna i Borče, koji će biti otvoren za saobraćaj do kraja godine, a već je najavljena izgradnja novog mosta u Vinči, u sklopu obilaznice oko Beograda. Ukoliko se obistine najave članova Privremenog organa grada, i za četiri godine počne izgradnja metroa, staro jezgro i Novi Beograd će spojiti još jedan most, tik pored Brankovog.

Francuska kompanija "Ežis" uradila je studiju i dala predloge, a realizacija beogradskog metroa podeljena je na dva dela.

- Prva faza: definisanje koncepta metroa, završena je; sledi druga faza: izrada idejnog projekta – objašnjavaju u "Ežisu". - Kao što je ranije predviđeno, prva linija će povezivati Tvorničku ulicu u Zemunu preko Bulevara kralja Aleksandra sa Ustaničkom. Na novobeogradskoj strani trasa će ići pored "Energoprojekta", Bulevarom Zorana Đinđića, pored Arene, ka Brankovom mostu, gde je predviđena izgradnja još jednog mosta pored Brankovog, nizvodno, na koji bi se nastavljao tunel čiji će ulaz biti ispod spomenika u parku na Kosančićevom vencu.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić nedavno je najavio da je planirano da se u budućnosti izgradi još jedan most preko Dunava, kod Vinče, i da će tek onda u potpunosti biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda. On je napomenuo da će ministarstvo finansirati izradu tog projekta, koji je deo beogradske obilaznice.

Novi most na Dunavu kod Vinče trebalo bi da bude železničko-drumski, dužine između 2.100 i 2.200 metara i širine najmanje 30 metara, sa drumskim trakama od po devet metara. Izgradnja bi trajala oko tri godine, a imao bi izuzetno važnu ulogu u prevozu robe. Most će biti neka vrsta sabirnog centra za više domaćih i evropskih saobraćajnica. Roba koja stiže preko magistralne pruge Beograd-Bar imaće izlaz za sever Evrope preko Vinče i Pančeva. To isto važi i za transportne tokove koji vode iz Bugarske i Grčke ili Nemačke i Austrije. Njime će biti skraćen prevoz, što će doprineti tome da se troškovi transporta smanje, a Beograd će biti pošteđen tranzitnog saobraćaja. Premošćavanje reka je od velikog značaja za srpsku prestonicu jer će, osim većeg izbora saobraćajnih veza, omogućiti i bolju protočnost vozila, s ozbirom na to da broj automobila svake godine raste.

Ozelenjavanje petlje "Hipodrom"

Izgradnja južnih pristupa Mostu na Adi je privedena kraju, a glavni radovi su završeni sa zvaničnim otvaranjem svih pravaca na Radničkoj petlji prošle godine. Na red je došlo uređenje i ozelenjavanje.

"Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda" pri kraju je postupka za izbor izvođača na uređenju i ozelenjavanju terena oko petlje Hipodrom. Radovi uključuju pripremne i zemljane radove, sadnju sadnica, podizanje travnjaka, a posle uređenja i jednogodišnje investiciono održavanje tog zelenila. Rok za završetak radova je 65 dana od uvođenja izvođača u posao.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;