Italijani i Bugari žele naš kamen

27.01.2014. | B-92

Bugarske i italijanske firme zainteresovane su za ulaganja u kamenolome u Srbiji, ali i investitori iz zemalja bivše Jugoslavije – Hrvatske i Makedonije.

- Razglasili smo da Srbija ima veliki potencijal u oblasti arhitektonsko-građevinskog kamena i očekujemo da u proleće jedna bugarska firma dođe i uloži u otvaranje dva kamenoloma u okolini Arilja – rekao je predsednik poslovnog udruženja za eksploataciju i preradu kamena i prateću industriju "Kamen Srbije" Zoran Đajić.

On je najavio da će udruženje "Kamen Srbije" organizovati šesti sajam kamen "Stoneexpo Serbia", od 19. do 22. marta na prostoru "Šumadija sajma" u Kragujevcu, i da će tokom te sajamske manifestacije biti razgovarano sa potencijalnim investitorima o lokacijama. To je najveći međunarodni sajam u oblasti prirodnog kamena i prateće industrije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

- Ove godine očekujemo između 60 i 70 učesnika na sajmu, ali i učesnike iz zemalja koje do sada nisu učestvovale – rekao je Đajić dodajući da je to jedini sajam takve vrste u regionu na koji dođe oko 5.000 posetilaca.

To su, prema njegovim rečima, sve profesionalni kupci, s obzirom da sajam nije interesantan za obične građane, već za firme koje se bave kamenom, projektante, arhitekte i građevince.

- Trenutno imamo najave nekoliko firmi iz Italije koje će u toku sajma razgovarati sa nama i tražiti da im predložimo lokacije na kojima se može eksploatisati dobar kamen. Mi naravno sve te informacije imamo zato što su okviru udruženja firme koje se bave istraživanjem kamena, privatne kompanije, fakulteti i stručnjaci, kao i firme koje se bave rudarskim projektima – naveo je Đajić.

Udruženje trenutno ima upite o lokacijama od firmi iz Bugarske, Italije, Hrvatske i Makedonije, rekao je on izrazivši očekivanje da će posle sajma u martu biti još zainteresovanih.

- Očekujem da se posle ovog sajma to interesovanje proširi i da se Srbija u toj oblasti vrati na puteve od pre pedesetak godina, kada se kamen na ovim prostorima eksploatisao i izvozio – istakao je Đajić.

On je napomenuo da je u izgradnji Beograda uglavnom korišćen kamen koji se eksploatisao iz okoline grada i da je dosta objekata napravljeno od kamena iz ripanjskog kamenoloma.

"Stoneexpo Serbia" je tradicionalni sajam koji se održava od 2009. godine u martu i to je mesto susreta profesionalaca u industriji kamena iz Srbije i više od 20 zemalja regiona i sveta, arhitekata, dizajnera, predstavnika sektora građevine, urbanizma, državnih i privatnih investitora...

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije