INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Gradiće se i crkve i biblioteka

15.01.2014. | Novosti

Na teritoriji grada Beograda, pravoslavni vernici mogu da se pomole u 74 crkve (u centralnim gradskim opštinama gde živi 1,1 milion Beograđana svega 30), 17 kapela i paraklisa, ali i u deset manastira. Broj bogomolja verovatno će narednih godina biti i veći, jer prema poslednjem popisu stanovništva, pravoslavni hrišćani čine 96 odsto pripadnika svih konfesija, odnosno 89 procenata ukupnog stanovništva glavnog grada.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i član Nikola Nikodijević pre dva dana razgovarali su s patrijarhom srpskim Irinejom o problemima s kojima se crkva suočava i konstatovali da ima nekoliko prioriteta, koji su bitni i za crkvu i za grad, naročito u sferi urbanizma i katastra.

Više od polovine beogradskih bogomolja izgrađeno je pre Drugog svetskog rata. Zemljišne knjige iz tog vremena i danas nisu ažurirane ili se u pojedinim delovima ne poklapaju. Takođe, jedan broj crkava je izgrađen u poslednjih dvadeset godina, pa i one moraju da prođu birokratske procedure.

- Beograd se širi. Grade se nova naselja, pa postoji realna potreba da se tu zidaju nove crkve. I to pitanje je jako bitno za projekciju prostora. Već tokom ove nedelje formiraće se radna grupa, koja će obezbediti bolju koordinaciju između grada i SPC – kaže Nikola Nikodijević.

Patrijarh Irinej skrenuo je pažnju da je u skoroj budućnosti neophodno da se izgradi nova patrijaršijska biblioteka, jer stara više liči na depo, nego na riznicu knjiga od neprocenjivog bogastva. Jedna od ideja je da se nova građevina podigne na Kosančićevom vencu.

- Privremeno veće, u svom kratkom mandatu neće moći da reši višedecenijske probleme, ali će moći da otvori vrata, da se to u dogledno vreme uradi – objašnjava Nikodijević. - Rešavanje pitanja patrijaršijske biblioteke, jedan je od tri glavna prioriteta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;