Beograd: Gradiće se i crkve i biblioteka

15.01.2014. | Novosti

Na teritoriji grada Beograda, pravoslavni vernici mogu da se pomole u 74 crkve (u centralnim gradskim opštinama gde živi 1,1 milion Beograđana svega 30), 17 kapela i paraklisa, ali i u deset manastira. Broj bogomolja verovatno će narednih godina biti i veći, jer prema poslednjem popisu stanovništva, pravoslavni hrišćani čine 96 odsto pripadnika svih konfesija, odnosno 89 procenata ukupnog stanovništva glavnog grada.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i član Nikola Nikodijević pre dva dana razgovarali su s patrijarhom srpskim Irinejom o problemima s kojima se crkva suočava i konstatovali da ima nekoliko prioriteta, koji su bitni i za crkvu i za grad, naročito u sferi urbanizma i katastra.

Više od polovine beogradskih bogomolja izgrađeno je pre Drugog svetskog rata. Zemljišne knjige iz tog vremena i danas nisu ažurirane ili se u pojedinim delovima ne poklapaju. Takođe, jedan broj crkava je izgrađen u poslednjih dvadeset godina, pa i one moraju da prođu birokratske procedure.

- Beograd se širi. Grade se nova naselja, pa postoji realna potreba da se tu zidaju nove crkve. I to pitanje je jako bitno za projekciju prostora. Već tokom ove nedelje formiraće se radna grupa, koja će obezbediti bolju koordinaciju između grada i SPC – kaže Nikola Nikodijević.

Patrijarh Irinej skrenuo je pažnju da je u skoroj budućnosti neophodno da se izgradi nova patrijaršijska biblioteka, jer stara više liči na depo, nego na riznicu knjiga od neprocenjivog bogastva. Jedna od ideja je da se nova građevina podigne na Kosančićevom vencu.

- Privremeno veće, u svom kratkom mandatu neće moći da reši višedecenijske probleme, ali će moći da otvori vrata, da se to u dogledno vreme uradi – objašnjava Nikodijević. - Rešavanje pitanja patrijaršijske biblioteke, jedan je od tri glavna prioriteta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...