INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od Bečića do tvrđave Kosmač – gondolama

09.01.2014. | Novosti

Prva žičara u Crnoj Gori, krenuće s mora prema visokim brdima iznad južnojadranske obale iz – Bečića. Povezaće ovaj kraj u kojem se nalaze najbolji hoteli budvanske rivijere sa tvrđavom Kosmač u selu Brajići, koja se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Da je ideja stara više decenija na pragu realizacije, pokazao je program uređenja prostora budvanske opštine, kojeg je uoči nove godine usvojio lokalni parlament. U njemu je opština predvidela pola miliona evra za gradnju žičare Bečići-Brajići, koja bi trebalo da krene ove godine.

Projekat težak sedam miliona evra realizovaće se kroz javno-privatno partnerstvo. Posao će biti poveren kompaniji "Kejbl kar Montenegro", čiji je akcionar i budvanska lokalna uprava. Polazna stanica će biti kod hotela "Kvin" u Bečićima, dok će ciljna stanica biti postavljena kod tvrđave Kosmač.

Žičara će vući takozvane gondole, koje će prevoziti turiste s obale na svakih pola sata. Biće to, kažu u Budvi, svojevrsna turistička atrakcija. Ulaganja će se isplatiti za nekoliko godina jer će, kako se veruje, turisti svakako rado ići u ovaj panoramski obilazak.

Većih poteškoća u realizaciji ove ideje ne bi trebalo da bude. Opština je otpočela još ranije pregovore sa meštanima, koji će ustupiti zemljište oko tvrđave, što će im omogućiti da postanu akcionari. Ukoliko to ne žele, zemlja će im biti plaćena po razumnoj ceni. Žičara koja će povezati ovo lepo selo uz magistralni put Budva-Cetinje, značiće mnogo za dalji razvoj zaleđa obale.

Kotor-Cetinje

Kako trenutno stvari stoje, budvanska žičara trebalo bi da krene pre one koja će povezivati Kotor, Lovćen i Cetinje. I ova žičara, prema najavama, trebalo bi da počne da se gradi u ovoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;