INFONET-468X60-BANNER

Potpisan Protokol o pripremi projekta puta Ruma-Novi Sad (video)

08.01.2014. | Tanjug

U Vladi Srbije potpisan je Protokol o pripremi projekta izgradnje saobraćajnice od Rume do Novog Sada, koji će obuhvatiti tunel kroz Frušku Goru i obilaznicu oko Petrovaradina, Iriga i Rume. Za izradu projektne dokumentacije republička i pokrajinska vlada izdvojile su po 200 miliona dinara, rečeno je na konferenciji za novinare.

Protokol su potpisali ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik opštine Irig Vladimir Petrović, predsednik opštine Ruma Dragan Panić, direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Mirović je kazao da je plan ministarstva i Vlade Vojvodine da u narednoj godini zajedno finansiraju izradu projektne dokumentacije, ali nije mogao da precizira kada će početi radovi i kolika će biti njihova vrednost. On je kazao da je plan da se u januaru pripremi projektni zadatak, a nakon toga definiše javna nabavka za najpovoljnijeg ponuđača, koji bi izvodio radove na kompletnoj projektnoj dokumentaciji.

- Namera je da ovaj putni pravac, od velikog značaja za Srbiju i Vojvodinu, realizujemo u razumnom roku, kroz velike investcije i zato je potrebno da bude završena projektna dokumentacija, što ranije nije bio slučaj – rekao je Mirović.

On je dodao da je ovo najvažnija investicija za ministarstvo, uz izgradnju Moravskog koridora i auto-puta od Kragujevca do Koridora10. Kako je dodao, postoje dve opcije finansiranja ove deonice, kroz kredit pod povoljnim uslovima ili koncesijom.

- Dogovorili smo se da od danas postoji kontinuitet odnosno da iz nedelje u nedelju imamo napredak kada je reč o projektu dobijanja dozvola i potom ugovaranju radova – rekao je Mirović.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da je ovo istorijski projekat u privrednom, tranzitnom i ekonomskom smislu.

- On treba da stvori preduslov za razvoj južne Bačke i Srema i da sačuva Frušku Goru kao jedni nacionalni park u pokrajini – kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, pokrajinska vlada je definisala da ovaj auto-put treba da bude deo auto-puta do rumunske grancie, koji će omogućiti da se poveže Banat sa južnom Bačkom i Sremom do auto-puta Beograd-Zagreb i stvori investiciona klima koja postoji u Sremu uz Koridor 10. On je dodao da je ovaj projekat izuzetno značajan za privlačenje investicija. Pajtić je objasnio da će biti formirana radna grupa za izradu projekta i radna grupa za pripremu ugovora o izvođenju radova.

Tokom konferencije, Mirović i Pajtić su se saglasili da političke razlike treba da budu prevaziđene, kada su u pitanju javni interes i dobrobit građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;