Izolacija smanjuje račune za struju

20.12.2013. | Danas

Javno preduzeće "Stan" pre nekoliko godina počelo je zajedničku akciju sa stanarima zgrada kolektivnog stanovanja uređenja i postavljanja izolacije. Do sada je postavljena izolacija na 18 zgrada sa ukupno 25.000 kvadratnih metara, u šta je uloženo 67 miliona dinara.

Polovinu potrebnih sredstava obezbeđuju stanari sa mogućnošću otplate na 24 rate. Inače, izolacija od stiropora debljine deset centimetara pokazala se da doprinosi znatnoj uštedi u računima za električnu energiju. Prema uvidu u račune zimi se smanjuje potrošnja za 40 odsto, ako je stolarija kvalitetna, a do 25 odsto ako je ona u lošijem stanju. Takođe, leti nema potrebe za intenzivnim korišćenjem klima uređaja, a često nije neophodno ni da se uključuju. Ova akcija je stalna, potrebno je da stanari pronađu svoj interes i sklope ugovor sa JSP "Stan", a prema grubim računicama ova investicija se otplati za tri do pet godina. Popred izolacije na zgradama se radi i fasada kao i ostalo uređenje, na primer izmena oluka i slično.

Poseban problem u Šapcu su ravni krovovi na zgradama kolektivnog stanovanja. Od ukupno 313 zgrada čak 108 ima ravne krovove, tako da preti mogućnost prokišnjavanja jer je većina njih izgrađena pre 40 i više godina. U ovom slučaju nadležni u ovom javnom preduzeću predlažu da stanari urade plan dugoročnog održavanja i investiranja, i obave blagovremeno pripreme za izolaciju krovova. Za ove radove garancija je podignuta na 20 godina.

Da se radi na ozbiljan i studiozan način, potvrda je i izrada kompletnih "ličnih karata zgrada". Praktično o svakoj zgradi postoje podaci o starosti, načinu izvođenja radova, ugrađenim materijalima, kao i snimanje problema u održavanju. Direktorica ovog javnog preduzeća Ljiljana Jovanović naglašava da je najvažnije međusobno poverenje. Postoji spremnost rukovodilaca iz preduzeća da se aktivno uključe u rad saveta stanara i da daju stručne savete. O svim radovima i raspisanim tenderima svi podaci se nalaze na sajtu ovog preduzeća.

Pored ovih konkretnih mera na uštedama i sanaciji zgrada JSP "Stan" ulaže sredstva i u rekonstrukciji starih a vrednih arhitektonskih zdanja u gradu. Tako su, na primer, renovirane zgrade u centru Šapca, Krsmanovićeva kuća koja je izgrađena krajem 19. veka, zatim Kurtovića kuća, i slična zdanja, a trenutno se uređuje Kulturni centar. Glavna ulica u Šapcu može se pohvaliti da su fasade uglavnom obnovljene i da se vodi računa o ambijentalnoj celini starog Šapca.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...