INFONET-468X60-BANNER

Izolacija smanjuje račune za struju

20.12.2013. | Danas

Javno preduzeće "Stan" pre nekoliko godina počelo je zajedničku akciju sa stanarima zgrada kolektivnog stanovanja uređenja i postavljanja izolacije. Do sada je postavljena izolacija na 18 zgrada sa ukupno 25.000 kvadratnih metara, u šta je uloženo 67 miliona dinara.

Polovinu potrebnih sredstava obezbeđuju stanari sa mogućnošću otplate na 24 rate. Inače, izolacija od stiropora debljine deset centimetara pokazala se da doprinosi znatnoj uštedi u računima za električnu energiju. Prema uvidu u račune zimi se smanjuje potrošnja za 40 odsto, ako je stolarija kvalitetna, a do 25 odsto ako je ona u lošijem stanju. Takođe, leti nema potrebe za intenzivnim korišćenjem klima uređaja, a često nije neophodno ni da se uključuju. Ova akcija je stalna, potrebno je da stanari pronađu svoj interes i sklope ugovor sa JSP "Stan", a prema grubim računicama ova investicija se otplati za tri do pet godina. Popred izolacije na zgradama se radi i fasada kao i ostalo uređenje, na primer izmena oluka i slično.

Poseban problem u Šapcu su ravni krovovi na zgradama kolektivnog stanovanja. Od ukupno 313 zgrada čak 108 ima ravne krovove, tako da preti mogućnost prokišnjavanja jer je većina njih izgrađena pre 40 i više godina. U ovom slučaju nadležni u ovom javnom preduzeću predlažu da stanari urade plan dugoročnog održavanja i investiranja, i obave blagovremeno pripreme za izolaciju krovova. Za ove radove garancija je podignuta na 20 godina.

Da se radi na ozbiljan i studiozan način, potvrda je i izrada kompletnih "ličnih karata zgrada". Praktično o svakoj zgradi postoje podaci o starosti, načinu izvođenja radova, ugrađenim materijalima, kao i snimanje problema u održavanju. Direktorica ovog javnog preduzeća Ljiljana Jovanović naglašava da je najvažnije međusobno poverenje. Postoji spremnost rukovodilaca iz preduzeća da se aktivno uključe u rad saveta stanara i da daju stručne savete. O svim radovima i raspisanim tenderima svi podaci se nalaze na sajtu ovog preduzeća.

Pored ovih konkretnih mera na uštedama i sanaciji zgrada JSP "Stan" ulaže sredstva i u rekonstrukciji starih a vrednih arhitektonskih zdanja u gradu. Tako su, na primer, renovirane zgrade u centru Šapca, Krsmanovićeva kuća koja je izgrađena krajem 19. veka, zatim Kurtovića kuća, i slična zdanja, a trenutno se uređuje Kulturni centar. Glavna ulica u Šapcu može se pohvaliti da su fasade uglavnom obnovljene i da se vodi računa o ambijentalnoj celini starog Šapca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;