INFONET-468X60-BANNER

Primpreme za izgradnju brze pruge, studija za šest meseci (video)

28.11.2013. | Tanjug

Studija izvodljivosti za modernizaciju pruge Beograd-Budimepšta, za brzine vozova od 160 do 200 kilometara na čas, mogla bi da bude gotova već za šest meseci, rečeno je danas (28. novembar 2013.) na sastanku ministra saobraćaja Aleksandra Antića sa predstavnicima Kineske železničke korporacije. Antić je u Vladi Srbije rekao da postoje dve varijante. Prva, izvesnija varijanta je da se modrenizuje postojeća pruga od Beograda do Budimepšte, a druga – da se izgradi nova pruga za velike brzine vozova.

Reč je o delu železničkom evropskom Koridoru 10, koji treba da ima dva elektrificirana koloseka, za mešoviti saobraćaj i za brzine vozova od najmanje 160 do 200 kilometara na čas.

Srpski ministar je kazao da će Kina finansirati ulaganje u taj železnički pravac iz predviđenih deset milijardi dolara za investicije u 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Antić je rekao da ne može u ovom trenutku da precizira koji će vid finansiranja biti u pitanju, ali da će svakako biti uzeta u obzir visina javnog duga Srbije, kao i da u regionu ne postoje iskustva sa koncesijama kada je reč o modernizaciji postojećih pruga za putnički i teretni saobraćaj.

Prema nekim procenama, kako je naveo, modernizacija pruge od Beograda do granice sa Mađarskom će koštati 885 miliona evra, a od mađarske granice do Budimepšte oko 1,5 milijardi evra. Nakon dogovora premijera Srbije, Mađarske i Kine o tom projektu na samitu Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, koji je održan u Bukureštu 25. i 26. novembra, kineska delegacije je posetila Srbiju kako bi započela aktivnosti u cilju realizacije, rekao je Antić.

Srpski ministar saobraćaja, koji je nacionalni koordinator za saradnju Kinom u okviru tog mehanizma, podsetio je da je ruskim kreditom već predviđeno finansiranje jedne deonice Stara Pazova-Novi Sad u vrednosti od 370 miliona evra. Antić je naglasio da nema nikakvih prepreka za realizaciju tog projekta, kao i da kineske železnice imaju najveću ekspanziju u svetu.

Prema njegovim rečima, biće formiran tehnički tim čiji je zadatak da istraži koje je rešenje najbolje za prugu Beograd-Budimpešta, nakon čega će moći da se prave ozbiljnije procene. Ministar je istakao da je upravo taj projekat na samitu u Bukureštu bio u prvom planu i ocenjen kao najkonkretniji.

Glavni inženjer Kineske železničke korporacije, He Huavu, rekao je da će, ukoliko bude prihvaćena ideja za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, preliminarna i konačna studija izvodljivosti biti završena za oko šest meseci.

Ambasador Kine u Beogradu, Džang Vanšue, istakao je da je Srbija u pogledu saradnje sa Kinom najbolja u regionu, s obzirom da Kinezi prave prvi evropski most u Beogradu između Zemuna i Borče, rade na prvoj termoeletrani u Evropi, Kostolac u Srbiji, i uskoro će započeti gradnju prvog auto-puta od Obrenovca do Ljiga na Koridoru 11. Vanšue je dodao da će i prvu prugu u Evropi Kinezi graditi u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;