Energetska efikasnost u prvom planu

14.11.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Generalni direktor grupe Knauf Insulejšn (Knauf Insulation) Toni Robson, predstavio je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu važnost stavljanja energetske efikasnosti u prvi plan, u svakom novom klimatskom i energetskom paketu.

- Energetska efikasnost mora biti u središtu bilo kog klimatskog i energetskog paketa Evropske unije – rekao je Toni Robson, generalni direktor  Knauf Insulejšna, i dodao da trošenje milijardi evra teško zarađenog novca, kako bismo platili račune za električnu energiju, nema smisla jer bi se taj novac mogao iskoristiti za zapošljavanje ljudi širom Evrope, kao i poboljšanju konkurentnosti i pomoći zemljama u otplaćivanju nacionalnih dugova.

Govoreći prošle nedelje na brifingu za vreme doručka za visoke članove Evropskog parlamenta, u ime Evropske asocijacije proizvođača izolacije (EURIMA), Robson je jasno naznačio da je jedini isplativ način da se postignu targetirani ciljevi taj da se energetska efikasnost postavi kao centralni stub klimatske i energetske politike.

Predstavljajući platformu, Ingrid Holms, iz britanskog NVO E3G izjavila je sledeće:

- Bilo da verujete u visoke ili niske ambicije za paket 2030 ili visoku ili nisku količinu ugljenika u budućnost, nema  jeftine  energetske opcije. Fokusirajući naše napore na energetsku efikasnost nije  samo najbolji način za postizanje ciljeva, već je i najbolji način da se stimuliše ekonomija. Benefiti kao što su čistiji vazduh i zdravije stanovništvo samo su šlag na torti – zaključila je Holmsova.

Kako je u Evropskoj uniji trenutno veoma aktuelna i rasprava o najboljem načinu za donošenje klimatskog i energetskog paketa, koji bi i ekonomski bio opravdan, ostaje da sačekamo da potencijal energetske efikasnosti bude i iskorišćen.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...