INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Marina još na crtežu

12.11.2013. | Dnevnik

U strateškom dokumentu Republike Srbije i AP Vojvodine "Studija mreže marina na Dunavu u AP Vojvodini", koji je urađen 2006. na zahtev Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Dunavac u Kovinu i sam Kovin definisani su kao jedna od 13 primarnih lokacija u Vojvodini.

Projekat marine na Dunavcu uradio je mladi arhitekta Nebojša Petković, stipendista Opštine. 

- Pored velike ljubavi prema Dunavu, osećao sam, i osećam, izvesnu dozu frustracije izgledom i nedostatkom sadržaja na kovinskom Dunavcu. Uvideo sam da je tamo potreban objekat koji će svojim urbanističko-arhitektonskim konceptom i funkcijom služiti građanima Kovina i nautičarima na Dunavu. Ovaj projekat sam doživeo kao nešto sasvim lično, i kao svojevrsnu zahvalnost i moj skroman doprinos opštini koja me je stipendirala tokom mojih studija – priča mladi arhitekta, koji je ovaj projekat, kao diplomski rad, odbranio u septembru 2011. godine, na Univerzitetu u Novom Sadu, gde je završio osnovne i master studije arhitekture.

Iako je u načelu njegov projekat spreman da se pretoči u realnost i prihvaćen kao moguće rešenje, još uvek nije urađen Plan detaljne regulacije prostora na Dunavcu, od čega zavisi i sama realizacija, odnosno početak prikupljanja sredstava za izgradnju.

Master inženjer arhitekture Nebojša Petković ponovo je skrenuo pažnju na svoj rad trećom nagradom na devetom "HiCad" studentskom konkursu 2012/2013. Nagrađen je za "Ruralističko-arhitektonsku studiju eko-sela Vidićevi kod Crne Trave". Akcenat je u ovom projektu stavljen na građenje baliranom slamom kao jednim od izuzetnih građevinskih materijala. Ekološki vid gradnje i ekološki materijali u potpunosti zadovoljavaju sve kriterijume za zdrav život, a troškovi gradnje i održavanja se smanjuju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;