IZOLACIJA-468X60-BANNER

EPS dao saglasnost za izgradnju bloka „Kostolac B3“ i proširenje ugljenokopa „Drmno“

06.11.2013. | E-kapija

Upravni odbor "Elektroprivrede Srbije" doneo je u utorak (5. novembra 2013. godine) odluku o zaključenju ugovora za Drugu fazu projekta termoelektrane "Kostolac B", kojim je predviđena izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu i proširenje kapaciteta ugljenokopa "Drmno", u šta će biti uloženo 715,6 miliona evra.

Novi termo blok u Kostolcu, snage 350 megavata, trebalo bi da bude na mreži do kraja 2019. godine, a u planu je i da kapacitet kopa "Drmno" bude proširen sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, saopštio je EPS.

Ugovor se odnosi na sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Kine i Vlade Srbije.

Članovi UO EPS-a su se saglasili da v.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović i direktor TE-KO "Kostolac" Dragan Jovanović potpišu ugovorni sporazum za drugu fazu projekta termoelektrane "Kostolac B".

Kako je objasnio Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, odluku UO EPS-a uskoro treba da odobri Vlada Srbije, a potom sledi potpisivanje ugovora.

- Ovo je veoma važan strateški projekat i jedan je od prioritetnih u strategiji energetike Srbije - rekao je v.d. direktora EPS-a.

Gradnja trećeg bloka u TE "Kostolac B" deo je strateškog razvoja EPS-a, a veoma je važno što će u vremenu kada sledi otvaranje tržišta električne energije novi proizvodni kapacitet doprineti stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema Srbije, dodao je Obradović.

- Poslednji blok u EPS-u pušten je u rad pre 23 godine, zbog toga je današnja odluka o gradnji novih 350 megavata u Kostolcu istorijska - rekao je Jovanović.

On je naglasio da je projektom predviđeno da se poštuju svi energetski standardi Evropske unije i Srbije, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...