PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Počela obnova svetionika na Tamišu

05.11.2013. | RTS

Počela je obnova jednog od najznačajnijih pančevačkih spomenika kulture, svetionika koji se nalazi na ušću Tamiša u Dunav. Samo jednog, jer za drugi trenutno nema dovoljno novca. Pre pet godina rekonstruisana je njihova unutrašnjost, a sada će se radovi obavljati spolja.

- Radiće se zamena opeke i njena konzervacija, zamena limarije i prstena koji je nekad postojao oko tela svetionika, pa je uništen, popravka krova - kaže Vesna Potpara, arhitekta konzervator.

Svetionici potiču iz 1909. godine, kada je Pančevo bilo značajna luka i trgovački centar. Od sredine prošlog veka prestaju da rade i bivaju zapušteni, teško pristupačni i oštećeni, pre svega zbog vode i sila prirode, ali i nesavesnih ljudi.

- Dešavalo se vrlo često da neki bahati ljudi uništavaju svetionike, pišu po njima, odnose kamenje i druge delove, bacaju okolo smeće, i to je za svaku osudu - kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Dušanka Antonijev Stajić.

Rekonstrukcija će svetioniku vratiti prvobitni izgled i omogućiti prilaz posetiocima, ali je činjenica da Pančevo nije iskoristilo ovaj izuzetni turistički potencijal. Svetionici su jedinstveni u Evropi po tome što su izgrađeni u paru, jer na tom delu nije bilo prirodnih orijentira, pa se često dešavalo da kapetani parobroda pogreše put do pančevačkog pristaništa.

Potrebnih 1,8 miliona dinara za obnovu obezbedili su grad Pančevo i Pokrajina. Radovi će trajati 30 radnih dana, a Zavod za zaštitu spomenika će sledeće godine tražiti sredstva i za obnovu drugog svetionika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;