INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela obnova svetionika na Tamišu

05.11.2013. | RTS

Počela je obnova jednog od najznačajnijih pančevačkih spomenika kulture, svetionika koji se nalazi na ušću Tamiša u Dunav. Samo jednog, jer za drugi trenutno nema dovoljno novca. Pre pet godina rekonstruisana je njihova unutrašnjost, a sada će se radovi obavljati spolja.

- Radiće se zamena opeke i njena konzervacija, zamena limarije i prstena koji je nekad postojao oko tela svetionika, pa je uništen, popravka krova - kaže Vesna Potpara, arhitekta konzervator.

Svetionici potiču iz 1909. godine, kada je Pančevo bilo značajna luka i trgovački centar. Od sredine prošlog veka prestaju da rade i bivaju zapušteni, teško pristupačni i oštećeni, pre svega zbog vode i sila prirode, ali i nesavesnih ljudi.

- Dešavalo se vrlo često da neki bahati ljudi uništavaju svetionike, pišu po njima, odnose kamenje i druge delove, bacaju okolo smeće, i to je za svaku osudu - kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Dušanka Antonijev Stajić.

Rekonstrukcija će svetioniku vratiti prvobitni izgled i omogućiti prilaz posetiocima, ali je činjenica da Pančevo nije iskoristilo ovaj izuzetni turistički potencijal. Svetionici su jedinstveni u Evropi po tome što su izgrađeni u paru, jer na tom delu nije bilo prirodnih orijentira, pa se često dešavalo da kapetani parobroda pogreše put do pančevačkog pristaništa.

Potrebnih 1,8 miliona dinara za obnovu obezbedili su grad Pančevo i Pokrajina. Radovi će trajati 30 radnih dana, a Zavod za zaštitu spomenika će sledeće godine tražiti sredstva i za obnovu drugog svetionika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;