INFONET-468X60-BANNER

Za neisplaćene zarade u "Putu" nije kriv ZIG

01.11.2013. | Dnevnik

Povodom štrajka zaposlenih u preduzeću “Put" i izjava koje su tom prilikom date iz tog preduzeća juče se saopštenjem oglasio "Zavod za izgradnju grada" i negirao navode koje su predstavnici sindikata i rukovodstva izneli u javnost, da je ZIG uzročnik kašnjenja zarada u "Putu".

- "Zavod za izgradnju grada" nikada nije svojim postupcima ugrozio poslovanje i redovnu isplatu zarada u "Putu" i sa tom praksom nastaviće i ubuduće, obavljajući svoje obaveze nad realizacijom Programa održavanja objekata putne privrede. Ovi poslovi, koje je Skupština grada poverila ZIG-u, sprovode se efikasno i savesno, o čemu svedoče materijalni dokazi i validna dokumentacija – navode iz ZIG-a.

Ove tvrdnje potkrepljuju podatkom da su septembarske fakture za obavljene radove na održavanju putne mreže podnete od “Puta" na naplatu 16. oktobra, a nakon provere ispravnosti nadzornih organa, zahtev za prenos novčanih sredstava za izmirenje finansijskih obaveza od oko 62 miliona dinara, upućen je budžetu Grada 21. oktobra. Tražena novčana sredstva su preneta na račun ZIG-a 29. oktobra i istog dana su prebačena na račun “Puta". U ZIG-u ističu da privremena blokada računa njihovog preduzeća nikako nije mogla uticati na izmirenje obaveza prema "Putu“, s obzirom na to da u periodu realizacije zahteva za transfer novca sa buyeta prema tom preduzeću, Zavodov podračun više nije bio u blokadi.

- Zavod za izgradnju grada je u dva navrata i u skladu sa Ugovorom o održavanju objekata putne privrede za 2013. godinu, odobrio isplatu avansa "Putu" u ukupnom iznosu od 240 miliona dinara, prvi avans u iznosu od 84 miliona, dat u martu ove godine, koji je pravdan radovima do juna meseca i drugi avans u iznosu od 156 miliona dinara isplaćen u julu 2013., koji još uvek nije opravdan u celosti. Pomenuti avansi su isplaćeni u cilju  blagovremene nabavke materijala i nesmetanog funkcionisanja JKP "Put" – navode iz ZIG-a i ističu da su odobrili pravdanje tih avansnih uplata kroz šest mesečnih faktura, do kraja 2013. godine.

Na ovaj način je "Put" mogao, kroz mesečne fakture, da dobija i deo raspoloživog novca za tekuće poslovanje, isplate zarada zaposlenima, servisiranje dugovanja prema dobavljačima i slično. Po isplaćenim avansima, preostalo je pravdanje sa izvedenim radovima, za još tri meseca u ukupnom iznosu od 78 miliona dinara.

U cilju maksimalnog i kvalitetnog trošenja opredeljenih budžetskih sredstava ZIG je prihvatio predlog "Puta" i podneo zahtev za ukupno dve preraspodele sredstava, po pozicijama Programa održavanja objekata putne privrede za 2013. godinu. Na ovaj način su, na najbolji način, ta sredstva iskorišćena i potrošena na trenutno najpotrebnije radove na objektima putne privrede u gradu, a u skladu sa trenutnim stanjem na terenu.

Ko je upravljač a ko izvođač?

"Zavod za izgradnju grada" je upravljač nad lokalnim i nekategorisani putevima, što neizostavno podrazumeva apsolutno učešće u svim radovima i delatnostima koje se odnose na planiranje, organizaciju, nadzor, uključujući i praćenje i kontrolu finansiranja izvedenih radova na održavanju objekata putne privrede.

- U cilju nastavka korektne saradnje između dva preduzeća smatramo da radnici "Puta", ali i šira javnost u našem gradu, treba da znaju da postupci ZIG-a, u okviru sprovođenja nadzora i obezbeđivanja sredstava iz budžeta za naplatu izvršenih radova, nisu i nikada neće biti uzrok nezadovoljstva i pogotovo povod za organizovanje štrajka u ovom komunalnom preduzeću – zaključuju iz "Zavoda za izgradnju grada".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;