INFONET-468X60-BANNER

Valjevo: Projekat priključka ulica Mirka Obradovića i Sinđelićeve

02.10.2013. | Valjevo Online

Glavni građevinski projekat saobraćajnog priključka ulice Mirka Obradovića na Sinđelićevu ulicu predstavili su danas (1. oktobar 2013.) nadležni iz JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" i preduzeća "Model 5" iz Beograda. Novinarima je prezentovano na koji način je brzo, kvalitetno i jeftino moguće spojiti Ulicu Mirka Obradovića i most u Sinđelićevoj ulici.

V.d. direktora gradske Direkcije Dragan Jeremić je istakao da je na čelu tima koji je u proteklih godinu dana uradio više ulica i puteva nego u prethodnih pet godina.

- Ovaj projekat koji danas predstavljamo je realan spoj kvaliteta i mogućnosti. Mi ne možemo da radimo projekte od 50 miliona dinara, već naši projekti moraju biti što racionalniji, a u službi građana i da ispune onu svrhu zbog kojih se i rade. Iza ovog projekta ne stoji nikakav lobi, već je ovo projekat koji je u interesu građana Valjeva, a taj interes je mnogo veći od pojedinačnog interesa. Cilj je da se demistifikuje priča oko ovog saobraćajnog projekta – rekao je Dragan Jeremić.

Petar Reković, iz projektantskog tima preduzeća "Model 5" predstavio je projekat i analizu značaja otvaranja ovakve saobraćajnice u centru grada. Izgradnjom šest metara široke saobraćajnice sa trotoarima, dužine 30 metara pre mosta, sa potpornim zidovima koji ne bi bili na većoj visini od sadašnje Sinđelićeve ulice, Valjevo bi imalo brojne koristi.

- Smanjilo bi se saobraćajno opterećenje u centralnoj gradskoj zoni, smanjilo bi se vreme putovanja, omogućio bi se lakši izlazak iz grada, lakši pristup vatrogasnim i sanitetskim vozilima, lakši pristup osobama sa invaliditetom, omogućen bi bio biciklistički saobraćaj i povećala bi se atraktivnost ulice i ovog dela grada – nabrojao je Reković neke od najvažnijih dobrobiti povezivanja dve saobraćajnice.

Nisu zanemarljive uštede ni u smanjenju potrošnje goriva, vremenskim uštedama, manjem zagađenju vazduha, kažu projektanti iz "Modela 5" i naglašavaju da nakon dva meseca rada na projektu, nisu uočili nijednu lošu stranu. Jedina loša stvar je, kako kažu, što ovaj projekat Valjevo nije ranije uradilo.

Iako je budžetom grada Valjeva za ovu godinu opredeljen novac za spajanje saobraćajnica, to neće biti moguće, jer je nadležno ministarstvo zabranilo primenu Plana detaljne regulacije centra grada, dok se ne uskladi sa zakonskim propisima. A prema rečima, v.d. direktora gradske Direkcije, propusti su isključivo proceduralni i neće uticati na značajniju promenu planova za ovaj deo grada.

Violeta Petrović, pomoćnica direktora za sektor urbanizma rekla je da zbog procedura u izradi ovakvog dokumenta, on može biti izrađen za oko 8 meseci i da se najranije polovinom iduće godine može očekivati usvajanje novog Plana detaljne regulacije, nakon čega će uslediti spajanje ovih saobraćajnica.

Izrada Glavnog građevinskog projekta spajanja ovih saobraćajnica koštala je 50.000,00 dinara, a procenjena vrednost radova je 4.500.000,00 dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;