INFONET-468X60-BANNER

Novi toranj na niškom aerodromu uslov za izgradnju kargo-centra

10.09.2013. | Blic

Uprava za kontrolu letenja upozorila je niške vlasti da ukoliko planiraju proširenje aerodroma "Konstatntin Veliki" u Nišu, na tom mestu mora da se izgradi novi kontrolni toranj. Ova informacija mogla bi dodatno da ugrozi pregovore koje već šest godina vode austrijska kompanija "Ajmaks" i grad Niš o izgradnji kargo-centra kod aerodroma. Kompanija "Ajmaks" nekoliko puta je u pismima o namerama menjala planove, tako da je umesto ranijih 26 hektara, od grada na kraju zatražila samo 8,4 hektara zemljišta.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je on treći gradonačelnik koji je upoznat sa izgradnjom kargo-centra, ali da je pre samo nekoliko meseci saznao da Niš uopšte nema uslove za pregovore sa "Ajmaksom".

- Krenuo sam u razgovore sa mogućim investitorom i onda sam saznao da mi uopšte nemamo uslove za pregovore jer je to zemljište predviđeno za javne namene. Sa pozicije gradonačelnika ne mogu da znam u svakom trenutku šta piše po programima, planovima generalnim i detaljnim, jer za to postoje službe. Ono što je šest godina unazad rađeno, rađeno je bez osnove, a kada smo to saznali, onda smo krenuli da menjamo osnovu i tek sada su se stekli uslovi za realne pregovore – kaže Perišić.

Upravo kad su Nišlije završile studiju logističkog centra koju je finansirala EU, umešala se Uprava za kontrolu leta, koja traži izgradnju novog tornja.

- Ukoliko izgradimo toranj, u krugu od 400 metara ne smemo da imamo objekte sa reflektujućim krovom, visoke objekte, industriju koja privlači ptice – kaže Perišić.

On ponavlja da je Nišu kargo-centar potreban, kao i da će pregovori biti nastavljeni, ali da postoji mogućnost da Niš "možda dobije i dva logistička centra".

- Tu je smešten rusko-srpski centar za vanredne situacije, pa moramo i od njih da zatražimo dozvolu, pa od Ministarstva odbrane. Sve te elaborate odobrava Vlada Srbije, tako da grad kad dođe do realizacije, neće biti u prekršaju – kaže Perišić.

Ugovor vredan 60 miliona evra potpisan je još 2008. godine, između generalnog direktora "Ajmaksa" Mihaila Milera i tadašnji direktor aerodroma Radisav Radojković. Imovinsko-pravni odnosi nisu bili rešeni između grada i Ministartva odbrane, pa je izgradnja odložena. Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju, kaže da je Nišu potreban kargo-centar jer je to predložilo i Ministarvo regionalnog razvoja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;