U prostornom planu obnova demontiranih pruga

09.09.2013. | Dnevnik

Prva pruga u Vojvodini, kao deo pruge od Segedina preko Kikinde i Temišvara, izgrađena je 1857. godine, a do Drugog svetskog rata Vojvodina je imala najgušći železnički saobraćaj u zemlji. Sada je ukupna dužina pruga u Pokrajini 1.735,5 kilometara, a od toga u lošem stanju je 283,4 km, sa minimalnim tehničkim uslovima je 739,8 a zadovoljavajuće uslove za odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja ima 712,3 kilometara. Jedna trećina pruga je eklektrificirana, pojedine pruge su van funkcije i na njima je obustavljen saobraćaj, a pojedine pruge su demontirane.

Na području Zapadnobačkog okruga u funkciji je 212,1 kilometar pruge a ne koristi se 66,8 kilometara. Van upotrebe su pruge Sombor-Stapar-Odžaci, Sonta–Karavukovo, Odžaci-Crvenka, Crvenka-Subotica, Kula-Gajdobra, Kula-Lovćenac, Sombor-Bački Breg, Sombor-Riđica i Apatin fabrika-Sonta.

Pokrajinski Zavod za urbanizam, što je upisano u Prostorni plan Vojvodine koji će se realizovati posle 2020. godine predviđa rekonstrukciju pruge Bečej-Vrbas-Sombor-Sonta-Apatin kao i obnovu demontiranih pruga Sombor-Stapar-Odžaci te Sombor-Riđica.

Kao turistički krak stručnjaci nude pravac Sonta-Apatin-Sombor-Bački Breg-Baja. Pruga Sombor-Odžaci je uredbom Vlade Srbije kategorisana kao pruga lokalnog i regionalnog značaja i kao takva ne može biti u poslovnom planu "Železnice Srbije" na listi prioriteta. Međunarodna banka ne dozvoljava finansijsku pomoć za obnovu ovih pruga jer nisu u koridorskim pravcima.

Prethodna studija opravdanosti revitalizacije pruge Sombor-Apatin-Sonta i izgradnja logističkog centra u Apatinu sa lukom i pristaništem utvrdio je opravdanost revitalizacije pruga na ovom području, prvenstveno zbog teretnog saobraćaja. Revitalizacija bi se odvijala u dve faze. Prva bi bila obnova pruge Apatin fabrika koja se naslanja na Robnotransportni centar do Sonte, a u drugoj fazi bi bila revitalizacija pruge Sombor-Apatin-Sonta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...