Ne­ma in­ve­sti­ci­ja bez va­lja­nog ur­ba­ni­zma

02.09.2013. | Dnevnik

Ministarstvo građevine i urbanizma raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava iz republičkog budžeta za sufinansiranje izrade urbanističkih planova i to plana generalne regulacije za sedište lokalne samouprave i plana generalne regulacije za druga naseljena mesta, čija je izrada predviđena prostornim planom jedinice lokalne samouprave.

Direktor JP Zavod za urbanizam Vojvodine Vladimir Zelenović izjavio je za naš list da je Vojvodina daleko odmakla u izradi planske dokumentacije, u većini mesta planovi su usvojeni, ili je izrada u toku, a one opštine koje nisu imale dovoljno sredstava za ovaj posao, imaju priliku sada da se jave na konkurs.

Cilj izrade urbanističkih planova je stvaranje osnova za plansko uređenje prostora i definisanje pravila uređenja, građenja i korišćenja prostora na principima održivog razvoja, a sve u svrhu razvoja naseljenih mesta i stvaranja kvalitetnog preduslova za realizaciju investicija u oblasti građevinarstva, infrastrukture, industrije i drugih privrednih grana jedinica lokalne samouprave.

Ukupan iznos planiranih sredstava je 30 miliona dinara, a sufinansiranje pojedinačnog urbanističkog plana ne može preći iznos od dva miliona dinara, odnosno, polovinu troškova izrade plana. Pravo na dodelu sredstava imaju one jedinice lokalne samouprave koje su u budžetu za ovu godinu obezbedile deo sopstvenih sredstava za izradu urbanističkih planova za koji konkurišu i koja je opravdala ranije dodeljena sredstva za izradu planova.

Kriterijumi za dodelu sredstava su prioritetnost planskog dokumenta, broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, stepen razvijenosti (što je manja razvijenost, više bodova), te raspoloživa budžetska sredstva koja je jedinica lokalne samouprave opredelila na ime sopstvenog učešća u sufinansiranju (veće učešće, više poena).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...