Leva traka od Batajnice do Dobanovaca gotova do leta 2014. (video)

22.08.2013. | Tanjug

Cela leva traka auto-puta na obilaznici oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, biće završena do leta iduće godine, najavili su danas (22. avgust 2013.) izvođači radova i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

"Srbija je ponovo veliko gradilište i zadovoljan sam ne samo ovim radovima na Batajničkoj petlji, nego i radovima na drugim deonicama Koridora 10 i Koridoru 11", rekao je Mrkonjić, precizirajući da je za radove na koridorima 10 i 11 obezbeđeno 1,7 milijardi evra.

Ministar saobraćaja, koji je ponudio ostavku na tu funkciju, istakao je da je za njega najvažnije da zbog političkih aktivnosti vlade nisu stala gradilišta u zemlji, već da se naprotiv radi punim intenzitetom. Za Koridor 10 je obezbeđeno 1,2 milijarde evra i 500 miliona evra za Koridor 11, i ti projekti se realizuju, a ukupna vrednost planiranih radova je oko dve milijarde evra, naveo je Mrkonjić. On je kazao da je od 2008. godine kompletirano oko 200 kilometara Koridora 10 i da se radi na preostalih 130 kilometara, kao i da su u toku radoivi na dvema deonicama Koridora 11, od Uba do Lajkovca i od Ljiga do Preljine.

Pored toga, kako je rekao, završavaju se dva kilometra na obilaznici oko Novog Sada, pri kraju je rekonsturkcija starog mosta preko Dunava kod Beške, a danas je puštena u saobraćaj cela deonica Koridora 10 od Levosoja do makedonske granice, u dužini oko 20 kilometara. Prema njegovim rečima, radi se i na drugim deonicama na južnom i istočnom delu Koridora 10 kroz Srbiju, od Grabovnice kod Leskovca prema Makedoniji i od Proseka kod Niša prema Dimitrovgradu.

"Naši izvođači treba da zamene Alpinu na putnom Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ali i na gradnji mosta preko Velike Morave, na železničkom Koridoru 10 kod Gilja", naveo je Mrkonjić, dodajući da je za to potrebno doneti odgovarajuće odluke vlade kako ova građevinska sezona ne bi bila "izgubljena".

Na Batajničkoj petlji na obilaznici oko Beograda angažovane su firme "Ratko Mitrović-Niskogradnja" i "Planum". Mrkonjić je saopštio da se vode pregovori sa kineskim kompanijama o završetku cele obilaznice oko Beograda, da je najozbiljniji kandidat firma CRBC (China road and bridge corporation), kao i da bi realizacija tog posla mogla da počne već u septembru.

Direktor sektora za mostove u firmi "MBA Miljković", Radoslav Uskoković, rekao je da je na Batajničkoj petlji završeno oko 70 odsto radova, koji će biti gotovi u narednih osam do 10 meseci. Uskoković je naglasio da se novac redovno isplaćuje, podsetivši da posao kreditira Evropska banka za obnovu i razvoj sa oko 30 miliona evra.

Kompanija "MBA Miljković", prema njegovim rečima, gradi i prilaznu saobraćajnicu za most Zemun-Borča, kao i i severni prilaz mostu preko Ade, gde bi radovi trebalo da budu gotovi za mesec i po dana. On je kazao da firme "Ratko Mitrović" i "Planum" treba uskoro da počnu da grade drugu traku auto-puta od Dobanovaca do Ostružnice na obilaznici oko Beograda i da se sada rešavaju neki administrativni problemi.

Inženjer firme "MBA Miljković", Matej Beriša, podsetio je da je desni most u okviru Batajničke petlje pušten u saobraćaj sa trasom auto-puta u punom profila u maju prošle godine. Radovi su, kako je rekao, došli do pruge, a na gradilištiu je dnevno angažovano oko 70 radnika.

Deo obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca i od Orlovače do novog tunela Straževica, u ukupnoj dužini oko 16 kilometara otvoren je za saobraćaj početkom maja prošle godine. Na taj način je izmešten teški saobraćaj iz Beograda, s obzirom da je povezano ukupno 40 kilometara obilaznice od petlje Batajnica do izlaza iz tunela Straževica.

Ostaje da se izgradi još deonica od tunela Straževica do Bubanj potoka, u dužini od sedam kilometara, gde još nije izgrađena ni jedna traka auto-puta, a saobraćaj se na tom delu odvija Kružnim putem.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...