Pešice do Lida

20.08.2013. | E-kapija

Most dugačak 450 metara koji bi povezivao Zemunski kej i Veliko ratno ostrvo, restoran sa vidikovcem, i kompleks sojenica koje bi služile kao restorani i odmarališta. Sve ovo deo je projekta opštine Zemun, o čijoj će sudbini odlučivati odbornici grada Beograda. Da bi pešački most do Lida bio sagrađen, neophodno je da prethodno budu usvojene izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

Most sa nosećim betonskim stubovima bio bi izdignut iznad najvišeg nivoa Dunava

O ovom projektu pisano je i ranije, a sada se može videti i kako bi on mogao da izgleda. Milosav Miša Stamenov, član Veća opštine Zemun, koji je i autor projekta, ponovio je da je kompletan projekat završen i spreman za usvajanje, a da je sa njim upoznat i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kako Stamenov kaže, sav prihod koji bi se ubirao od turističkih poseta ostrva u pratnji vodiča, izdavanja sala i soba u sojenicama i na druge načine, išao direktno u projekte očuvanja eko-sistema ostrva. Nakon usvajanja pomenutih izmena i dopuna GUP-a, sledeći potez bi bio raspisivanje tendera. Opština, kao što je već i pominjano, nema novca za realizaciju projekta, koji je vredan oko 7,5 miliona evra.

- Sredstva bi se mogla pronaći u okviru ministarstava, budžeta grada, ali i privatnog sektora – kaže Stamenov.

On naglašava i da ostrvo ne bilo devastirano, jer bi sve ture bile profesionalno vođene i ne bi došlo do narušavanja eko-sistema. Hoćemo li do Lida uskoro stizati mostom, i da li ovaj projekat zaista ima šanse da se uklopi u aktuelnu priču o "Beogradu na vodi" (što je prema mišljenju Stamenova velika mogućnost), ostaje da se vidi u narednim mesecima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...