IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pešice do Lida

20.08.2013. | E-kapija

Most dugačak 450 metara koji bi povezivao Zemunski kej i Veliko ratno ostrvo, restoran sa vidikovcem, i kompleks sojenica koje bi služile kao restorani i odmarališta. Sve ovo deo je projekta opštine Zemun, o čijoj će sudbini odlučivati odbornici grada Beograda. Da bi pešački most do Lida bio sagrađen, neophodno je da prethodno budu usvojene izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

Most sa nosećim betonskim stubovima bio bi izdignut iznad najvišeg nivoa Dunava

O ovom projektu pisano je i ranije, a sada se može videti i kako bi on mogao da izgleda. Milosav Miša Stamenov, član Veća opštine Zemun, koji je i autor projekta, ponovio je da je kompletan projekat završen i spreman za usvajanje, a da je sa njim upoznat i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kako Stamenov kaže, sav prihod koji bi se ubirao od turističkih poseta ostrva u pratnji vodiča, izdavanja sala i soba u sojenicama i na druge načine, išao direktno u projekte očuvanja eko-sistema ostrva. Nakon usvajanja pomenutih izmena i dopuna GUP-a, sledeći potez bi bio raspisivanje tendera. Opština, kao što je već i pominjano, nema novca za realizaciju projekta, koji je vredan oko 7,5 miliona evra.

- Sredstva bi se mogla pronaći u okviru ministarstava, budžeta grada, ali i privatnog sektora – kaže Stamenov.

On naglašava i da ostrvo ne bilo devastirano, jer bi sve ture bile profesionalno vođene i ne bi došlo do narušavanja eko-sistema. Hoćemo li do Lida uskoro stizati mostom, i da li ovaj projekat zaista ima šanse da se uklopi u aktuelnu priču o "Beogradu na vodi" (što je prema mišljenju Stamenova velika mogućnost), ostaje da se vidi u narednim mesecima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;