PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinci u Urugvaju čekaju pomoć

20.08.2013. | Novosti

Broj srpskih radnika koji imaju problema u Urugvaju sa isplatom zarađenog novca, a koji su radili na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu, sa 13 popeo se na 40! Naime, toliko njih se obratilo za pomoć našoj ambasadi u Buenos Ajresu, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

- Ambasadi Republike Srbije obratili su se naši državljani (njih 40), koji se nalaze u Koloniji, Urugvaju, na izgradnji fabrike celuloze "Montes del Plata", za pomoć i posredovanje u rešavanju problema sa kojima se susreću u radu za kompaniju Felvok International S. A. Naime, vlasnik kompanije Felvok International S. A. koristi situaciju i to što naši radnici ne govore španski jezik, kako bi napravio razliku u platnim listama, odnosno isplatio manje novca našim radnicima za njihovo angažovanje – kažu u MSP.

Ambasada je kontaktirala sa vlasnikom navedene kompanije, kako bi problemi bili rešeni što hitnije i na zadovoljstvo obeju strana. Međutim, vlasnik je potpuno negirao činjenice koje se naveli srpski radnici. Ambasada je zatim uputila notu Ministarstvu inostranih poslova Urugvaja, tražeći pomoć i posredovanje u rešavanju navedenih problema. Pošto je u svakodnevnom kontaktu sa našim radnicima, ujedno ih je savetovala da ne potpisuju nikakve dokumente na španskom jeziku čiju sadržinu ne razumeju, da bi izbegli nepoželjne posledice.

- Ispred grupe navedenih radnika nalazi se Branko Drinić, koji je obavestio ambasadu da im je urugvajski sindikat radnika (SUNKA) sugerisao da otpočnu štrajk, kako bi izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije, u cilju isplate navedenih plata. Napominjemo da je ambasada u svakodnevnom kontaktu sa Drinićem, kao i sa advokatom Alba Elenom, koju su naši radnici angažovali.

Na predlog ambasade, Drinić je stupio i u kontakt sa počasnim konzulom Srbije u Montevideu. Budući da ambasada još nije dobila zvanični odgovor od MIP Urugvaja, naš sektor za konzularne poslove predložio je da se odmah uputi nota MIP-u Urugvaja i urgira odgovor po pitanju dobijanja svih relevantnih informacija o navedenom slučaju, kao i da se konzul iz Ambasade Srbije u Buenos Ajresu uputi u Montevideo, gde bi obavio razgovore u MIP-u, policiji, sindikatu, i sa advokatom, radi preduzimanja odgovarajućih mera i zaštite prava i interesa naših radnika, kažu u MSP.

Inače, naši radnici koji rade kao monteri u Urugvaju, obratili su se javnosti da bi je upoznali sa teškom pozicijom u kojoj su se našli. Dve grupe radnika otišle su legalno, u maju, na privremeni posao u ovu zemlju, da bi učestvovali u realizaciji trenutno najveće investicije u Latinskoj Americi.

Posle brojnih problema sa papirima i isplatom, radnici su stupili u štrajk. Najveći broj njih, kako kažu, popustio je pod pritiscima poslodavaca i na kraju potpisao ponuđene ugovore i novac za povratak kući, da bi se ispostavilo da su potpisali da se odriču ostatka novca. U Urugvaju je ostalo njih devet, kojima su blokirane kartice koje im omogućavaju pristup trpezariji i gradilištu. Kako su rekli, prosečna dugovanja po radniku su oko 10.000 dolara, s obzirom na to da je posao "pogođen" za 10 evra po satu.

Stigli do Ministarstva rada

Branko Drinić proveo je u petak tri i po sata u Ministarstvu rada Urugvaja, gde su naši predstavnici uspeli da mu organizuju sastanak, opisujući do detalja šta se dogodilo:

- Za sledeći ponedeljak zakazano je mirno rešavanje spora između radnika i poslodavca, i sada sedimo u kampu i čekamo rasplet. Nadamo se da će sve biti u redu. U Ministarstvu su nam rekli da su pre nas i turski radnici dolazili i žalili se da su prevareni i da su pod pritiscima morali da se vrate kući, ne znajući da li će im pare ikad biti isplaćene.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;