INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinci u Urugvaju čekaju pomoć

20.08.2013. | Novosti

Broj srpskih radnika koji imaju problema u Urugvaju sa isplatom zarađenog novca, a koji su radili na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu, sa 13 popeo se na 40! Naime, toliko njih se obratilo za pomoć našoj ambasadi u Buenos Ajresu, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

- Ambasadi Republike Srbije obratili su se naši državljani (njih 40), koji se nalaze u Koloniji, Urugvaju, na izgradnji fabrike celuloze "Montes del Plata", za pomoć i posredovanje u rešavanju problema sa kojima se susreću u radu za kompaniju Felvok International S. A. Naime, vlasnik kompanije Felvok International S. A. koristi situaciju i to što naši radnici ne govore španski jezik, kako bi napravio razliku u platnim listama, odnosno isplatio manje novca našim radnicima za njihovo angažovanje – kažu u MSP.

Ambasada je kontaktirala sa vlasnikom navedene kompanije, kako bi problemi bili rešeni što hitnije i na zadovoljstvo obeju strana. Međutim, vlasnik je potpuno negirao činjenice koje se naveli srpski radnici. Ambasada je zatim uputila notu Ministarstvu inostranih poslova Urugvaja, tražeći pomoć i posredovanje u rešavanju navedenih problema. Pošto je u svakodnevnom kontaktu sa našim radnicima, ujedno ih je savetovala da ne potpisuju nikakve dokumente na španskom jeziku čiju sadržinu ne razumeju, da bi izbegli nepoželjne posledice.

- Ispred grupe navedenih radnika nalazi se Branko Drinić, koji je obavestio ambasadu da im je urugvajski sindikat radnika (SUNKA) sugerisao da otpočnu štrajk, kako bi izvršili pritisak na rukovodstvo kompanije, u cilju isplate navedenih plata. Napominjemo da je ambasada u svakodnevnom kontaktu sa Drinićem, kao i sa advokatom Alba Elenom, koju su naši radnici angažovali.

Na predlog ambasade, Drinić je stupio i u kontakt sa počasnim konzulom Srbije u Montevideu. Budući da ambasada još nije dobila zvanični odgovor od MIP Urugvaja, naš sektor za konzularne poslove predložio je da se odmah uputi nota MIP-u Urugvaja i urgira odgovor po pitanju dobijanja svih relevantnih informacija o navedenom slučaju, kao i da se konzul iz Ambasade Srbije u Buenos Ajresu uputi u Montevideo, gde bi obavio razgovore u MIP-u, policiji, sindikatu, i sa advokatom, radi preduzimanja odgovarajućih mera i zaštite prava i interesa naših radnika, kažu u MSP.

Inače, naši radnici koji rade kao monteri u Urugvaju, obratili su se javnosti da bi je upoznali sa teškom pozicijom u kojoj su se našli. Dve grupe radnika otišle su legalno, u maju, na privremeni posao u ovu zemlju, da bi učestvovali u realizaciji trenutno najveće investicije u Latinskoj Americi.

Posle brojnih problema sa papirima i isplatom, radnici su stupili u štrajk. Najveći broj njih, kako kažu, popustio je pod pritiscima poslodavaca i na kraju potpisao ponuđene ugovore i novac za povratak kući, da bi se ispostavilo da su potpisali da se odriču ostatka novca. U Urugvaju je ostalo njih devet, kojima su blokirane kartice koje im omogućavaju pristup trpezariji i gradilištu. Kako su rekli, prosečna dugovanja po radniku su oko 10.000 dolara, s obzirom na to da je posao "pogođen" za 10 evra po satu.

Stigli do Ministarstva rada

Branko Drinić proveo je u petak tri i po sata u Ministarstvu rada Urugvaja, gde su naši predstavnici uspeli da mu organizuju sastanak, opisujući do detalja šta se dogodilo:

- Za sledeći ponedeljak zakazano je mirno rešavanje spora između radnika i poslodavca, i sada sedimo u kampu i čekamo rasplet. Nadamo se da će sve biti u redu. U Ministarstvu su nam rekli da su pre nas i turski radnici dolazili i žalili se da su prevareni i da su pod pritiscima morali da se vrate kući, ne znajući da li će im pare ikad biti isplaćene.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;