INFONET-468X60-BANNER

Kisač dobio kanalizaciju

19.08.2013. | Radio 021

Završena je izgradnja atmosferske kanalizacije u Kisaču i to u ulicama: Šafarikova, Mičatkova, Ondreja Šranka, i Jana Kolara. Prva ulica u koju su ušle mašine bila je Ulica Jana Kolara, koja je ujedno i najduža, oko 700 metara. Radilo se na produbljivanju postojećih kanala uz betoniranje slivnih zidova na prilazima kućama. Obuhvaćeni su kanali sa obe strane ulice, a vodilo se računa i o slivu atmosferskih voda sa kolovoza u kanal, saopšteno je iz Zavoda za izgradnju grada. Naime, zeleni pojas koji postoji između kolovoza i kanala nivelisan je tako da se prilikom padavina voda nesmetano sliva u postojeći kanal i na taj način omogućava bezbednije odvijanje saobraćaja i u kišnom periodu godine.

U Ulici Ondreja Šranku odvodni kanali nivelisani su sa obe strane ulice, što podrazumeva produbljivanje i betoniranje slivova, koji će atmosfersku vodu odvoditi u kanale Ulice Jana Kolara. Na pojedinim mestima  kanali su zacevljeni kako bi se, s jedne strane omogućio nesmetani protok vode, a s druge strane zaštitili postojeći stubovi javne rasvete koji se nalaze u neposrednoj blizini produbljenog kanala.

Mičatkova i Šafarikova ulica su bile izuzetno problematične kada je u pitanju odvođenje atmosferskih voda. Specifičnost ovih ulica ogleda se u tome što su izuzetno uske tako da je i izgradnja same atmosferske kanalizacije prilagođena uslovima na predmetnom lokalitetu. Naime, u Mičatkovoj ulici, u jednom delu, izgrađeni su armirano-betonski kanali sa odvodnim rešetkama. Cilj je da se obezbedi nesmetano odvijanje saobraćaja, odnosno da se izbegne opasnost upadanja učesnika saobraćaja u odvodni kanal. Drugi deo ulice je nešto širi i to je omogućilo izgradnju otvorenih odvodnih kanala koji su izbetonirani kako se ne bi zemlja obrušavala i zatrpavala ih.

Šafarikova ulica, najkritičnija i najniža tačka ima odvodne kanale izgrađene na isti način kao što su u susednoj, Mičatkovoj ulici. S tim što, pored armirano-betonskih kanala sa odvodnim rešetka, u ovoj ulici postoji i crpna stanica, koja svu nakupljenu vodu iz okolnih ulica usmerava u novoizgrađeni kanal.

Izgradnja atmosferske kanalizacije omogućila je maksimalnu iskorišćenost već postojećeg melioracionog kanala kako bi se u njega slivao višak vode iz problematičnih ulica. Direktan sliv u taj kanal imaju tri ulice, a to su Šafarikova, Mičatkova i Ulica Jana Kolara.

Kako bi se u potpunosti rešio problem atmosferskih voda u ovom prigradskom naselju, ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za gotovo sve ostale ulice u Kisaču, što je preduslov za realizaciju radova.

Na ovaj način rešiće se višedecenijski problemi stanovnika Kisača sa atmosferskim vodama koji su uzrokovani niskim terenom, visokim podzemnim vodama i postojanjem velikog broja septičkih jama koje su prezasićene, prelivaju se i zagađuju okolinu, stoji u saopštenju ZIG-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;