INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kisač dobio kanalizaciju

19.08.2013. | Radio 021

Završena je izgradnja atmosferske kanalizacije u Kisaču i to u ulicama: Šafarikova, Mičatkova, Ondreja Šranka, i Jana Kolara. Prva ulica u koju su ušle mašine bila je Ulica Jana Kolara, koja je ujedno i najduža, oko 700 metara. Radilo se na produbljivanju postojećih kanala uz betoniranje slivnih zidova na prilazima kućama. Obuhvaćeni su kanali sa obe strane ulice, a vodilo se računa i o slivu atmosferskih voda sa kolovoza u kanal, saopšteno je iz Zavoda za izgradnju grada. Naime, zeleni pojas koji postoji između kolovoza i kanala nivelisan je tako da se prilikom padavina voda nesmetano sliva u postojeći kanal i na taj način omogućava bezbednije odvijanje saobraćaja i u kišnom periodu godine.

U Ulici Ondreja Šranku odvodni kanali nivelisani su sa obe strane ulice, što podrazumeva produbljivanje i betoniranje slivova, koji će atmosfersku vodu odvoditi u kanale Ulice Jana Kolara. Na pojedinim mestima  kanali su zacevljeni kako bi se, s jedne strane omogućio nesmetani protok vode, a s druge strane zaštitili postojeći stubovi javne rasvete koji se nalaze u neposrednoj blizini produbljenog kanala.

Mičatkova i Šafarikova ulica su bile izuzetno problematične kada je u pitanju odvođenje atmosferskih voda. Specifičnost ovih ulica ogleda se u tome što su izuzetno uske tako da je i izgradnja same atmosferske kanalizacije prilagođena uslovima na predmetnom lokalitetu. Naime, u Mičatkovoj ulici, u jednom delu, izgrađeni su armirano-betonski kanali sa odvodnim rešetkama. Cilj je da se obezbedi nesmetano odvijanje saobraćaja, odnosno da se izbegne opasnost upadanja učesnika saobraćaja u odvodni kanal. Drugi deo ulice je nešto širi i to je omogućilo izgradnju otvorenih odvodnih kanala koji su izbetonirani kako se ne bi zemlja obrušavala i zatrpavala ih.

Šafarikova ulica, najkritičnija i najniža tačka ima odvodne kanale izgrađene na isti način kao što su u susednoj, Mičatkovoj ulici. S tim što, pored armirano-betonskih kanala sa odvodnim rešetka, u ovoj ulici postoji i crpna stanica, koja svu nakupljenu vodu iz okolnih ulica usmerava u novoizgrađeni kanal.

Izgradnja atmosferske kanalizacije omogućila je maksimalnu iskorišćenost već postojećeg melioracionog kanala kako bi se u njega slivao višak vode iz problematičnih ulica. Direktan sliv u taj kanal imaju tri ulice, a to su Šafarikova, Mičatkova i Ulica Jana Kolara.

Kako bi se u potpunosti rešio problem atmosferskih voda u ovom prigradskom naselju, ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za gotovo sve ostale ulice u Kisaču, što je preduslov za realizaciju radova.

Na ovaj način rešiće se višedecenijski problemi stanovnika Kisača sa atmosferskim vodama koji su uzrokovani niskim terenom, visokim podzemnim vodama i postojanjem velikog broja septičkih jama koje su prezasićene, prelivaju se i zagađuju okolinu, stoji u saopštenju ZIG-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;