PRIJAVA-468X60-BANNER

Potpisani memorandumi o izgradnji malih HE u Ivanjici

22.07.2013. | Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović danas je u Ivanjici potpisala memorandume o izgradnji 49 malih hidroelektrana na teritoriji ove opštine.

"Vladi Srbije je prioritet nalaženje novih radnih mesta, a opština Ivanica koja spada u nedovoljno razvijene, sa ovim investicijama može da očekuje stotinak novih radnih mesta, kao i priliv od 1,6 miliona dinara godišnje u budžet lokalne samouprave," rekla je Mihajlović.

Ministarka je poručila da se očekuje četiri miliona dinara godišnje od investicija u male HE u opštuini Ivanjica, od čega će 60 odsto ići u budzet Srbije, dok će ostatak pripasti opštini. Mihajlović je potpisala memorandum sa 28 investitora, od čega je 60 odsto stranih, među kojima su oni iz Italije, Slovačke i Slovenije, a EPS ima 19 lokacija.

"Ministarstvo energetike će dati punu podršku i pomoć u okviru saradnje lokalne samouprave i investitora. Naša sugestija je lokalnoj samoupravi da ostvare javno privatno partnerstvo sa investitorima kako bi povećali efikasnost," kazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će Ministarstvo energetike u narednih mesec i po dana objaviti novi javni poziv za preostalih 105 lokacija koje u prvom javnom pozivu nisu dobile investitore. Izgradnje malih HE u Ivanjici će povući angažovanje malih i srednjih preduzeća, što može da doprinese razvoju ove opštine, dodala je Mihajlović.

Govoreći o investicijama u energetici, Mihajlović je je ukazala da energetika ima velike potencijale i se traže najbolji modeli za privlačenje investitora, od privatno javnog partnerstva, podsticanja preduzetništva, posebno u domenu samozapošljavanja.

"Ove godine se moraju privesti kraju reforme EPS-a i bar delom završiti reforme Srbijagasa, otpočeti izgradnja Južnog toka, kraci ka Republici Srpskoj, kao i Makedoniji, elektrane na gas, projekti vezani za Pančevo i Novi Sad, definisati strateške partnere sa kojima će se graditi HE Bistrica, kao i Đerdap, otpočeti izgradnja malih hidroelektrana", navela je Mihajlović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;