Potpisani memorandumi o izgradnji malih HE u Ivanjici

22.07.2013. | Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović danas je u Ivanjici potpisala memorandume o izgradnji 49 malih hidroelektrana na teritoriji ove opštine.

"Vladi Srbije je prioritet nalaženje novih radnih mesta, a opština Ivanica koja spada u nedovoljno razvijene, sa ovim investicijama može da očekuje stotinak novih radnih mesta, kao i priliv od 1,6 miliona dinara godišnje u budžet lokalne samouprave," rekla je Mihajlović.

Ministarka je poručila da se očekuje četiri miliona dinara godišnje od investicija u male HE u opštuini Ivanjica, od čega će 60 odsto ići u budzet Srbije, dok će ostatak pripasti opštini. Mihajlović je potpisala memorandum sa 28 investitora, od čega je 60 odsto stranih, među kojima su oni iz Italije, Slovačke i Slovenije, a EPS ima 19 lokacija.

"Ministarstvo energetike će dati punu podršku i pomoć u okviru saradnje lokalne samouprave i investitora. Naša sugestija je lokalnoj samoupravi da ostvare javno privatno partnerstvo sa investitorima kako bi povećali efikasnost," kazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će Ministarstvo energetike u narednih mesec i po dana objaviti novi javni poziv za preostalih 105 lokacija koje u prvom javnom pozivu nisu dobile investitore. Izgradnje malih HE u Ivanjici će povući angažovanje malih i srednjih preduzeća, što može da doprinese razvoju ove opštine, dodala je Mihajlović.

Govoreći o investicijama u energetici, Mihajlović je je ukazala da energetika ima velike potencijale i se traže najbolji modeli za privlačenje investitora, od privatno javnog partnerstva, podsticanja preduzetništva, posebno u domenu samozapošljavanja.

"Ove godine se moraju privesti kraju reforme EPS-a i bar delom završiti reforme Srbijagasa, otpočeti izgradnja Južnog toka, kraci ka Republici Srpskoj, kao i Makedoniji, elektrane na gas, projekti vezani za Pančevo i Novi Sad, definisati strateške partnere sa kojima će se graditi HE Bistrica, kao i Đerdap, otpočeti izgradnja malih hidroelektrana", navela je Mihajlović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije