INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanski udarac Protokolu iz Kjota

12.06.2009. | Privredni pregled

Japanska vlada je u sredu objavila plan da samo neznatno, za osam odsto u odnosu na 1990, smanji emisiju gasova s efektom staklene bašte do 2020. To će, prema oceni grupa za zaštitu prirodne sredine, predstavljati udarac pregovorima o novom globalnom sporazumu o klimi, koji bi krajem godine trebalo da se održe u Kopenhagenu, prenosi Rojters.

Od Japana su, kao od petog najvećeg zagađivača atmosfere u svetu, mnogi očekivali veće žrtve, koje bi trebalo da predstavljaju primer i podsticaj za druge zemlje, pre svih za Kinu i Indiju. Analitičari procenjuju da je plan posledica nastojanja japanskog premijera Taro Asoa da, pred jesenje izbore, napravi kompromis između borbe protiv klimatskih promena i interesa japanske industrije i građana, u atmosferi najteže recesije u ovoj zemlji od Drugog svetskog rata.

Na konferenciji za štampu, premijer Aso je ocenio da je japanski plan o smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu "izuzetno ambiciozan" jer se njime predviđa poboljšanje efikasnosti utroška energije za 33 odsto - više nego tokom naftne krize 1970-ih, kada je efikasnost potrošnje energije u Japanu povećana za 30 odsto. On je rekao da su ciljevi koje je na ovom planu postavio Japan stroži nego ciljevi koje su sebi postavile druge bogate nacije.

Šef Globalne klimatske inicijative pri Svetskom fondu za zaštitu prirode (WWF) Kim Karstensen je izjavio da je plan premijera Asoa "užasan" i da su ga diktirali zagađivači, a ne javno mnjenje. Japanska opoziciona demokratska stranka, koja prema rezultatima anketa ima izglede da preuzme vlast nakon izbora u oktobru, zalaže se, inače, za smanjenje domaće emisije štetnih gasova za 25 odsto u odnosu na 1990.

Lider ove stranke Jukio Hatojama se povodom vladine odluke zapitao "da li je ovo zaista politika koja će pobediti globalno zagrevanje". On je izjavio da bi Japan, kao jedna od vodećih tehnoloških sila sveta, morao da pokaže "više liderstva". Neki eksperti, međutim, smatraju da je plan japanske vlade razuman. Satoši Hašimoto, analitičar Istraživačkog instituta Micubiši, ocenjuje da je plan izbalansiran i predstavlja dobro polazište za pregovore o budućem sporazumu o klimi, koji bi trebalo da stupi na snagu od 2013. godine.

Japan planira da smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte u narednih deset godina ostvari štednjom energije u domaćinstvima, upotrebom automobila i opreme koji ispuštaju manje štetnih gasova i podsticanjem korišćenja obnovljive energije, pre svega solarne. EU se, inače, obavezala da smanji emisiju štetnih gasova u atmosferu do 2020. za 20 odsto u odnosu na 1990. To bi u odnosu na 2005. predstavljalo smanjenje od 14 odsto. Ukoliko bi je i druge bogate zemlje u tome pratile,

EU je čak spremna da smanji emisiju štetnih gasova do 2020. i do 30 odsto. U SAD, jedinoj većoj razvijenoj zemlji koja nije potpisnica Protokola iz Kjota, kongresni panel je nedavno odobrio uredbu o klimi kojom se predviđa da se emisija gasova s efektom staklene bašte do 2020. smanji za 17 odsto u odnosu na 2005. godinu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;