IZOLACIJA-468X60-BANNER

Planirani autoput Novi Sad-Ruma žrtva rebalansa budžeta (video)

04.07.2013. | RTV

Planirani auto-put Novi Sad-Ruma, koji podrazumeva i izgradnju tunela kroz Frušku Goru, mogao bi biti najveća žrtva poslednjeg rebalansa budžeta Srbije. I dok se zvaničnici u pokrajini i republici ne oglašavaju, meštani Srema kažu da su iznevereni jer su verovali obećanjima o skorom početku izgradnje tog puta.

Saobraćajne gužve, poput ove, na putu Novi Sad-Ruma nisu izuzetak. Naprotiv, kolone vozila koje su vrlo često duge i po nekoliko kilometara sasvim su uobičajne.

Magistralni put M21 Novi Sad-Ruma, jedan je od najprometnijih putnih pravaca u Vojvodini i Srbiji. Okvirne brojke pokazuju da dnevno, putem iza mene, pređe oko 20. 000 vozila.

Statistika pokazuje da je od 20.000 vozila – 8.000 kamiona, koji svakodnevno prolaze kroz centar Iriga. Procenjuje se da je prva i najdirektnija posledica odlaganja izgradnje magistralnog puta, a samim tim i obilaznice oko Iriga, svakako nastavak saobraćajnih gužvi za koje meštani kažu da su nepodnošljive.

Druga posledica, odlaganja izgradnje auto-puta od Novog Sada prema Rumi, mnogo je šira i ne odnosi se isključivo na meštane Iriga. Brojne saobraćajne studije pokazuju da će nedovoljni kapaciteti postojeće saobraćajnice i dalje će biti razlog zagađenja tog dela Srema, nebezbednih uslova za vožnju i skupljem a sporijem transportu. Pored navedenog, predsednik opštine Ruma kaže da je sada otvoreno pitanje nastavka ekonomskog razvoja jer se u pregovorima sa potencijalnim investitorima svakako računalo na nov i kvalitetniji put.

Podsećamo, o izgradnji druge kolovozne trake na putu Novi Sad-Ruma kao i pratećeg tunela kroz Frušku Goru, govori se nekoliko decenija. Poslednji put, u martu ove godine predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine i kineske kompanije "Putevi i mostovi", najavili su izgradnju tog puta najkasnije za tri godine.

Ministar Milutin Mrkonjić rekao je da će izgradnja tunela kroz frušku goru biti nastavljena, te da će se država za taj projekat zadužiti, ali da će taj posao završiti neki njegov naslednik.

 

Komentari: 1

Miroslav 09.07.2013 00.50.12

Daleko je jednostavnije i vise puta jeftinije, usmeriti taj kamionski saobracaj na most u Beskoj, sto ce se pokazati dobro iz grad Novi Sad. Na toj trasi je potrebno izgraditi kroz ravnicu 22km novog auto puta, sto je trajno resenje i obilazni put oko Fruske Gore za one kojima nije krajnja destinacija Novi Sad.

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!