INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za dva meseca na gradilištu u Iraku (video)

13.06.2013. | RTS

Srbiji su u Iraku ponuđeni poslovi u građevinarstvu vredni oko 240 miliona dolara. Po povratku srpske privredne delegacije iz te zemlje, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da srpske kompanije imaju ponudu da rade na izgradnji stambenih kompleksa, puteva, mostova.

Nedavna izjava iračkog ministra građevine da njegova zemlja ima novac i projekte, i da su im potrebne srpske firme izgleda nije bila samo puka uljudnost prema domaćinima u Beogradu. To je potvrdila srpska privredna delegacije po povratku iz Iraka. Za pojedine poslove nadmetaće se samo firme iz Srbije.

Direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović kaže da je ta firma sklopila jedan memorandum o razumevanju za izgradnju puteva, a drugi su dobili da razmotre i da potpišu. Da bi se zadovojilo veliko tržište, pojedine srpske kompanije moraće da nastupaju zajedno, one kojima to nije potrebno već su ponudile svoje projekte.

"Predstavio sam projekat 'Venecija'. To je grad u gradu, gde je 60 odsto stanova, 40 odsto čine trgovinski centri, kafei, hoteli, škole. Njihov potpredsednik vlade je pitao koliko to košta ja sam rekao jednu milijardu i 500 miliona i rekli su to je u redu", kaže Dragomir Karić iz "BK grupe".

Irak je od 70-tih do 90-tih godina, bio najznačajniji ekonomski partner bivše Jugoslavije, kažu u Privrednoj komori. Da li će se ovim poslovima srpsko građevinarstvo vratiti na staze tadašnjih preduzeća, koja su u toj zemlji izvela radove vredne više od 19 milijardi dolara?

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da je rukovodstvo Iraka tražilo da srpska strana sve završi za dva meseca i da za dva meseca radnici budu na gradilištu, i zato nas, kako kaže, čeka veliki posao.

"Naš bi bio inženjering, kadrovi, vođenje projekta nadzor, a i naši radnici koliko god može", kaže Ilić.

Konfliktno područje otvara pitanje bezbednosti srpskih radnika na tamošnjim gradilištima. Što se tiče stanja u Iraku, gradilišta su potpuno bezbedna 10 godina posle invazije, Irak je posvećen obnovi i izgradnji. Iako posao ide sporo, Fond zemlje za investicije u ovoj fazi je vredan oko 120 milijardi dolara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;