INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Za dva meseca na gradilištu u Iraku (video)

13.06.2013. | RTS

Srbiji su u Iraku ponuđeni poslovi u građevinarstvu vredni oko 240 miliona dolara. Po povratku srpske privredne delegacije iz te zemlje, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da srpske kompanije imaju ponudu da rade na izgradnji stambenih kompleksa, puteva, mostova.

Nedavna izjava iračkog ministra građevine da njegova zemlja ima novac i projekte, i da su im potrebne srpske firme izgleda nije bila samo puka uljudnost prema domaćinima u Beogradu. To je potvrdila srpska privredna delegacije po povratku iz Iraka. Za pojedine poslove nadmetaće se samo firme iz Srbije.

Direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović kaže da je ta firma sklopila jedan memorandum o razumevanju za izgradnju puteva, a drugi su dobili da razmotre i da potpišu. Da bi se zadovojilo veliko tržište, pojedine srpske kompanije moraće da nastupaju zajedno, one kojima to nije potrebno već su ponudile svoje projekte.

"Predstavio sam projekat 'Venecija'. To je grad u gradu, gde je 60 odsto stanova, 40 odsto čine trgovinski centri, kafei, hoteli, škole. Njihov potpredsednik vlade je pitao koliko to košta ja sam rekao jednu milijardu i 500 miliona i rekli su to je u redu", kaže Dragomir Karić iz "BK grupe".

Irak je od 70-tih do 90-tih godina, bio najznačajniji ekonomski partner bivše Jugoslavije, kažu u Privrednoj komori. Da li će se ovim poslovima srpsko građevinarstvo vratiti na staze tadašnjih preduzeća, koja su u toj zemlji izvela radove vredne više od 19 milijardi dolara?

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da je rukovodstvo Iraka tražilo da srpska strana sve završi za dva meseca i da za dva meseca radnici budu na gradilištu, i zato nas, kako kaže, čeka veliki posao.

"Naš bi bio inženjering, kadrovi, vođenje projekta nadzor, a i naši radnici koliko god može", kaže Ilić.

Konfliktno područje otvara pitanje bezbednosti srpskih radnika na tamošnjim gradilištima. Što se tiče stanja u Iraku, gradilišta su potpuno bezbedna 10 godina posle invazije, Irak je posvećen obnovi i izgradnji. Iako posao ide sporo, Fond zemlje za investicije u ovoj fazi je vredan oko 120 milijardi dolara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;