INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pare iz fonda pokreću zaustavljene radove

11.06.2013. | Dnevnik

Kada je prošle godine, s proleća, započeta potpuna rekonstrukcija jedne od najlepših somborskih ulica – Sonje Marinković, koja oivičava najveći varoški park, ovdašnja lokalna vlast je najavila da će investicija, omogućena sredstvima pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, biti završena, koliko do jeseni 2012.

I zaista, relativno brzo završeni zamašni zemljani i mašinski radovi na zameni podzemnih instalacija, bili su signal da će obećanje u vezi sa terminom završetka rekonstrukcije biti i održano, ali... Usledio je stečaj glavnog izvođača radova, "Somborputeva", koji se u međuvremenu, kao privatna firma, organizaciono "utopio" u afilijaciju svog zajedničkog većinskog vlasnika, subotički "Vojput", pa su i radovi u potpunosti zaustavljeni. Prvo iz preduzeća u stečaju, a onda i iz firme u koju su utopljeni somborski putari, upozoravali su da ne mogu da nastave radove, jer im Fond za kapitalna ulaganja nije prebacio sredstva za do tada "odrađeno", dok je argument Fonda bio da po inicijalnom ugovoru, do koga je došlo nakon sprovedenog postupka javne nabavke sredstva mogu biti prebacivana isključivo ugovorenom izvođaču (koji je prestao da postoji kao pravno lice) a i to tek po završetku pojedinih stadijuma rekonstrukcije, ili kako se to već stručno kaže, po dokumentovanju okončanih situacija. Za transfer novca "Vojputu", dakle, bilo je potrebno zaključiti odgovarajuće anekse postojećeg ugovora. U nezavidnom položaju, usled zastoja radova i administrativnim problemima nastalim u vezi plaćanja, su se našla i ovdašnja lokalna, većinom komunalna preduzeća koja su obavila svoj deo posla, pošto su kao podizvođači bila angažovana na kompletnoj postavljanju nove ili rekonstrukciji do tada postojeće vodovodne, kanalizacione, toplovodne i elektro mreže, dok je na "krovnom" izvođaču, "Somborputevima" ostalo da uradi trotoare i asflatira kolovoz.

U ovakvom pravnom galimatijasu, utisak je, najviše su gubili Somborci, pre svega oni koji i stanuju u Ulici Sonje Marinković, koji umesto predviđenih nekoliko meseci, već više od godinu dana muku muče sa raskopanim trotoarima i oštećenim asfaltnim kolovozom. Dobar deo štete zbog zastoja radova ima i JP "Parking prostor", koje nema pravni osnov da naplaćuje korištenje parking prostora u ulici koja se zvanično rekonstruiše, a u stvarnosti žitelji Sombora parkiraju svoja vozila u ulici koja se nalazi tik do središta varoške i administracije Zapadnobačkog upravnog okruga, kao i Policijske uprave. Ipak, ovih dana je napravljen ključni pomak u razrešenju ovakve, pravno neobične situacije, pošto je po rečima načelnice Odeljenja za komunalne poslove Gradske Uprave Sombor Paule Vukašinović, postignut konačan dogovor između vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja i "Vojputa" o načinu na koji će se privesti kraju investicija procenjena na 75 miliona dinara.

- Nakon zaključenja potrebnih aneksa ugovora i ispostavljene situacije, koja dokumentuje oko 20 miliona dinara vrednih izvedenih radova od kojih je najveći deo odrađen od strane gradskih komunalnih preduzeća kao podizvođača, Fond je prebacio nešto preko 4,7 miliona dinara samom "Vojputu", koji je preuzeo obavezu da u nekoliko narednih dana dostavi novi predviđeni dinamički plan, kako bi se radovi i sukcesivno plaćanje od strane Fonda konačno nastavili – kaže Vukašinović, po čijim rečima nastavak radova podrazumeva pre svega uređenje trotoara sa javnom rasvetom, nakon čega treba očekivati asfaltiranje kolovoza, uređenje parkinga, ali i zanavljanje nekadašnjeg bujnog, ali trošnog, drvoreda. Kako kaže, isključivo od dostavljenog dinamičkog plana i s tim u vezi postiguntog dogovora između izvođača radova, "Vojputa" sa finansijerom ovog zamašnog projekta, pokrajinskim Fondom za kapitalna ulaganja, zavisiće i konačni završetak kompletne rekonstrukcije somborske Ulice Sonje Marinković.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;