INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Država će pružiti garancije za poslovanje u Iraku

22.05.2013. | RTV

Država Srbija spremna da Iraku pruži potrebne garancije, kako bi srpska preduzeća poslovala na tržištu te zemlje, izjavio je danas ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, prilikom sastanka sa delegacijom Iraka.

"Veliki broj srpskih preduzeća je radio godinama na projektima infrastrukture i građevinarstva u Iraku, pa su spremna i danas da to rade, jer u srpskim kompanijama još uvek ima dovoljno znanja i snage da na najbolji način odrade projekte u Iraku", poručio je Mrkonjić na sastanku u Vladi Srbije.

On je rekao da Srbija i dalje ima veliki interes da radi i posluje u Iraku, i da radi na novim projektima.

"I sada posluju srpska preduzeća koja su i pre sa uspehom radila u Iraku, kao što je Energoprojekt, Rad, Planum i direkcija za saobraćaj, koja je i tada vodila projekte u Iraku", rekao je Mrkonjić.

Tokom razgovora, ministar građevinarstva i stanovanja Iraka Mohamed Sahib Kalif Al Deraju, koji je zajedno sa ambasadorom Iraka u Srbiji Falahom Abdulhasanom Abdulsadom predvodio iračku delegaciju, uputio je poruku Vladi Srbije, od koje očekuje da podrži projekte u Iraku na kojima bi radile srpske kompanije.

"Želja Vlade Iraka je da srpske građevinske kompanije koje budu prisutne u Iraku budu pod patronatom i jurisdikcijom srpske Vlade. Nadam se da će Vlada Srbije obezbediti adekvatne bankovne garancije i pružiti podršku srpskim kompanijama kako bi poslovale u Iraku", poručio je Al Deraju.

On je rekao da smatra da su ekonomija i privreda ključ za uspostavljanje nove saradnje između Iraka i Srbije.

"Iračka delegacija je došla u Beograd kako bi ponudila mnoge projekte koji treba da se realizuju u sektoru puteva i izgradnje mostova, i zato želimo da podržimo i privučemo srpske građevinske kompanije da dođu i da rade u Iraku", rekao je Al Deraju.

Sa ministrom Mrkonjićem delegacija Iraka razgovarala je o angažovanju srpskih putarskih firmi u Iraku, o svim vidovima te saradnje, o transferu modernih tehnologija u gradnji puteva i mostova, o obuci iračkih inženjera i tehničara, partnerstvu u realizaciji zajedničkih projekata u Iraku.

Privrednici iz Srbije pozvani u Basru

Član borda Privredne komore Basre Iman Halib Hasan razgovarao je sa predsednikom Privredne Komore Srbije Željkom Sertićem, u okviru srpsko-iračkog privrednog foruma na kome je je poručeno da kompanije iz Srbije imaju veliku šansu da grade u Basri, a i u čitavom Iraku.

Hasan je tom prilikom rekao da ta iračka pokrajina za građevinske projekte ima osiguran budžet od četiri milijarde dolara, a da se ostatak sredstava dopunjuje iz centralnog budžeta.

Sertić je rekao da će PKS, kao i do sada podžati svaku inicijativu ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, a Hasan ih pozvao da zajedno, na čelu privredne delegacije, posete Basru.

Delegacija, kojoj su se pridružili i predstavnici Unije biznismena Iraka i pomoćnik ministra Ugljanina Esad Salihović su potom posetili građevinske firme Napred i Quatro Houses.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;