INFONET-468X60-BANNER

Kamen temeljac za prvu solarnu elektranu u Vojvodini

21.05.2013. | Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović položila je danas u Beočinu kamen temeljac za izgradnju prve solarne elektrane u Vojvodini, u koju će biti uloženo 1,5 miliona evra. Kapacitet solarne elektrane biće jedan megavat, planirano je da bude izgrađena za tri meseca i da počne da radi od septembra. Investitor je slovačka kompanija "Prima enerdži", a elektrana je smeštena na lokaciji Tancoš, površine 2,5 hektara.

Ministarka Mihajlović istakla je da je reč o investitoru koji ima reference i iskustvo, jer je već gradio solarne elektrane u Slovačkoj. "Ovo je znak da će obnovljivi izvori energije biti iskorišćeni i u Vojvodini i Srbiji," rekla je Mihajlović i dodala da Vlada podražava ovaj projekat i da će biti reč o povlašćenoj proizvodnji električne energije.

Ona je napomenula da postoji Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije, koji predviđa određen procenat proizvodnje struje iz "zelene" energije, koji Srbija treba da ispuni do 2020. Pripremili smo sve procedure koje pružaju priliku investitorima da mogu da iskorišćavaju obnovljive izvore energije, rekla je ministarka, izrazivši nadu da će biti puno investitora u toj oblasti.

Ona podvukla značaj dobre saradnje lokalnih samouprava i republičke vlade na takvim projektima i dodala da se i ona maksimalno angažuje po tom pitanju.

Ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo izrazio je zadovoljstvo što će investitori preneti svoja iskustva u Srbiju iz te oblasti, istakavši da je solarna energija relativno dobro razvijena u Slovačkoj. U toj zemlji radi 850 solarnih elektrana, a njihova ukupna instalisana snaga iznosi skoro 500 megavata.

Varšo je naglasio da Srbija i Slovačka imaju duge i istorijski proverene prijateljske odnose, kao i da ta zemlja Srbiji pruža jaku podršku u evropskim integracijama. On je podsetio da je ministarka Mihajlović i predsednica Srpskog dela mešovite slovačko-srpske komisije za ekonomsku saradnju koja će zasedati 10. i 11. juna u Beogradu

Ambasador Slovačke je izrazio nadu da će slovačko-srpska saradnja u izgradnji solarne elektrane u opštini Beočin biti primer koji će slediti i drugi investitori. Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić rekao je da je reč o prvoj solarnoj elektrani u pokrajini i drugoj u Srbiji, istakavši da se radi u potpunosti o privatnom sredstvima slovačkog investitora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;