INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća Filkovića u Zrenjaninu mora biti sanirana

17.05.2013. | Dnevnik

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu Milan Kovačević izjavio je da će stručna služba te ustanove učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da objekat u centru grada, poznat kao "Kuća Filkovića", bude obnovljen.

Podsetimo, krov na toj građevini, koji je počeo da se urušava u martu, prošlog meseca se srušio. Kovačević je na konferenciji za novinare podsetio na to da je ta zgrada u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26 još 1972. godine proglašena za spomenik kulture.

- Kako objekat, iako degradiran usled dugogodišnje nebrige i neodržavanja, ni u jednom elementu nije izgubio svoja spomenička svojstva, mišljenja smo da se mora čuvati u izvornom obliku, tačnije, da se na njemu moraju sprovesti konzervatorske mere koje podrazumevaju restauraciju, sanaciju i adaptaciju da bi mu se time na najbolji mogući način vratio izgled iz vremena nastanka, kao i funkcija poslovno-stambenog objekta – istakao je Kovačević.

Istoričarka umetnosti Vesna Karavida veli da je zgrada na broju 26 jedna od najstarijih u glavnoj ulici.

- Sedamdesetih godina prošlog veka proglašena je za spomenik kulture, a potom je dobila i status kulturnog spomenika od velikog značaja – napomenula je Vesna Karavida. - Njena vrednost utoliko je veća što se nalazi u kulturno-istorijskoj celini od značaja za Republiku.

Uprkos tim karakteristikama, lokalna samouprava je naumila da sruši objekat, a pre toga da od Zavoda za zaštitu spomenika kulture zatraži da "skine" zaštitu s njega. Ali, takvi planovi izazvali su oštru reakciju istoričara umetnosti Bojana Kojčića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. On je istakao da je procedura za brisanje iz registra spomenika kulture veoma komplikovana i spora, i da se u proteklo pola veka gotovo i ne može naći niti jedan primer skidanja zaštite s nekog objekta, pa se to sigurno neće dogoditi ni sada. Po njegovim rečima, moraju da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih bi se neki objekat koji je proglašen za spomenik kulture sada brisao iz registra. A zapuštanje i zanemarivanje građevine sigurno nije dovoljan razlog.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;