INFONET-468X60-BANNER

Pećinci korak bliže izgradnji solarne elektrane

05.03.2013. | Tanjug

Opština Pećinci i rusko-španski konzorcijum kompanija fotonaponske industrije, potpisali su danas Memorandum o razumevanju, kojim se bliže definišu uslovi za izgradnju solarne elektrane na teritoriji te sremske opštine.

Dokument su potpisali predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić, zamenik direktora Asocijacije ruske fotonaponske industrije (Russian photovoltaic industry association - RPIA) Jevgenij Zagorodni, predstavnik RPIA u Srbiji Andrej Dimitrijević, generalni direktor kompanije "Exiton LLC" Aleksandr Karaulov i zamenik regionalnog direktora za Istočnu Evropu kompanije "Elecnor S.A." Loreto Tehuka (Tejuca).

- Opština Pećinci iskazuje spremnost da u skladu sa zakonima Republike Srbije i opštim pravnim aktima Opštine podrži realizaciju investicije RPIA. U skladu sa nadležnostima, opština Pećinci će obezbediti sveobuhvatan servis i podršku lokalne administracije u ishodovanju neophodnih dozvola i saglasnosti – rekao je Čojčić i istakao da je pravac izgradnje solarnih elektrana pravac budućnosti.

Kako je saopštila Opština Pećinci, konzorcijum kompanija na čijem čelu je Asocijacija ruske fotonaponske industrije, bavi se finansiranjem, dizajnom, izgradnjom, upravljanjem i održavanjem fotonaponskih sistema (solara).

RPIA planira da investira 75-90 miliona evra u razvoj projekta izgradnje solarne elektrane snage od 30 megavata na lokaciji površine oko 240ha koja se nalazi u Radnoj zoni Karlovčić i neposredno se naslanja na radnu zonu Ašanja, čime se i jug opštine otvara prema novim investicijama.

U toku ove investicije direktno će biti angažovano 150 radnika, a indirektno oko 180 osoba.

Zagorodni je izrazio zadovoljstvo prijemom u Opštini Pećinci i dosadašnjom saradnjom sa opštinskim rukovodstvom i istakao da će, ukoliko i saradnja sa ostalim institucijama bude na istom nivou, to doprineti da se ovaj projekat što pre realizuje.

- Ovo za nas predstavlja početak ostvarenja jedne dobre saradnje, koja opštini Pećinci daje mogućnost da dobije vredan projekat u oblasti iskorišćenja obnovljivih izvora enegrije – rekao je Zagorodni.

Rusko-španska delegacija će se u narednih par dana sastati sa predstavnicima resornih ministarstava gde će precizirati uslove realizacije investitcije u opštini Pećinci, a sastanku u Ministarstvu finansija i privrede će prisustvovati i rukovodstvo opštine Pećinci.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;