Vetropark u Kovinu - gradnja od jeseni? (video)

25.02.2013. | RTV

Samo u proteklih pet godina u Srbiji je izdato više od 50 energetskih dozvola za proizvodnju električne energije iz obnovljovljivih izvora, još uvek nemamo ni jedan kilovat iz tih izvora a posebno iz vetroparkova o kojima se najviše govorilo.

Razloga za otezanje bilo je mnogo: od spore administracije, preko nedorečenih propisa, pa sve do nepotizma prilikom dobijanja dozvola. Danas su propisi znatno izmenjeni tako da, ubuduće, neće svako moći da uđe u posao pre nego što dokaže da je u stanju da to i sprovede do kraja.

Od brojnih najava u Vojvodini danas imamo samo pet aktivnih projekata koji se zaista bliže gradnji. Te firme uspele su da se izbore sa birokratijom, da sprovedu komplikovana ispitivanja ali i da pronađu ozbiljne finansijere.

Inače, američka firma "Kontinetal vind" u Kovinu planira gradnju vetroparka sa 57 stubova. Ukoliko sve bude u redu, radovi počinju na jesen, a prvi kilovati biće dobijeni krajem 2014.

Jedino što im nedostaje je Vladina uredba o "fid in" tarifama za povlašćene proizvođače električne energije, što je, inače, jedini propis koji sada nedostaje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...