INFONET-468X60-BANNER

Sanacija Narodnog muzeja počeće od depoa

12.02.2013. | Politika

Sanacija i adaptacija Narodnog muzeja počeće tokom ove godine i to od uređenja depoa, Atrijuma, koji je delimično u funkciji i krova koji je najurgentniji, jer prokišnjava, ističe Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu, postavljena po drugi put na čelo ove kulturne institucije, u septembru prošle godine.

Odmah potom dodaje da se od rekonstrucije nije odustalo, ali da bi trebalo biti realan i da se prvo mora zaštiti zgrada na Trgu republike od daljeg propadanja i kulturna dobra koja se nalaze u njoj. Smatra da se sada ne možemo više baviti analizama prethodnih idejnih rešenja rekonstrukcije.

- Ministarstvo finansija je za trogodišnji period prihvatilo program sanacije i adaptacije Narodnog muzeja, sa trogodišnjom projekcijom sredstava, koja u celini iznosi oko milijardu i trista miliona dinara. Prve godine dobićemo 130 miliona dinara, a dalje će sredstva biti dodeljena po fazama radova. Onog trenutka kadzavršimo deo koji podrazumeva osnovne projektne zadatke sanacije i projektovanja, što je mnogo manji posao nego kad je reč o rekonstrukciji, bezbolniji je i brži, možemo da odemo na tender i krenemo sa izvođenjem radova. Uverena sam da ćemo uspeti sve da sredimo iako se govori da je suma nedovoljna, jer smatram da uz dobru organizaciju možemo da rešimo mnoge probleme. Dobro bi došao i dodatni prostor u blizini muzeja, kad je reč o smeštaju konzervatorskih odeljenja – ističe Brešković.

Direktorka dodaje da se ne zna ko će raditi sanaciju, ali da prethodno treba da postoji plan sanacije i adaptacije, koji bi trebalo da radi arhitekta Vladimir Lojanica sa "Mašinoprojektom", jer ova firma odlično poznaje zdanje na Trgu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;