INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni park na iskorišćenom zemljištu rudarskog basena

21.01.2013. | E-kapija

Rudarski basen "Kolubara" juče su posetili predstavnici kompanije "Securum", koja je zainteresovana da u Srbiji izgradi najveći solarni park u Evropi, objavljeno je na sajtu rudarskog basena.

Prema rečima Milorada Grčića, direktora RB "Kolubara", ostvaren je prvi kontakt sa očekivanjem da se započne ozbiljna i dugoročna saradnja. Namera je da se za solarne parkove iskoristi zemljište koje je već iskorišćeno u rudarskim radovima.

Milan Jakovljević iz Direkcije za proizvodnju električne energije EPS-a, podsetio je da je prošle godine potpisan sporazum, po kome se kompaniji "Securum" stavlja na raspolaganje tri hiljade hektara, koliko je planirano za izgradnju solarnog parka.

Ivan Matejak, menadžer kompanije "Securum", izrazio je zahvalnost na podršci u ovom projektu i naglasio da veruje u dobru saradnju sa privrednim društvima "Elektroprivrede Srbije" i lokalnim zajednicama, jer je interesantna i simbolika proizvodnje struje iz sunčeve energije na zemljištu koje je već u istu svrhu upotrebljeno.

"Securum equity partners" je prošle godine sa Vladom Srbije potpisao krovni sporazum, pravno obavezujući za obe strane, koji definiše detalje i rokove vezane za realizaciju projekta. Kako je tada objavljeno, plan je da do aprila ove godine dobiju sve neophodne dozvole, i da krene realizacija. Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;