IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

RTB "Bor" odbio ponude velikih svetskih korporacija za strateško partnerstvo

23.07.2012. | Večernje novosti

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" odbio je ponude nekoliko najmoćnijih svetskih rudarskih korporacija za zajedničko geološko istraživanje i kasnije strateško partnerstvo prilikom eksploatacije podzemnih ležišta bakra i zlata iz sastava borske kompanije.

Ovo je, za "Novosti", potvrdio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB "Bor".

- Najmoćnije rudarske korporacije na svetu, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB u vezi sa eksploatacijom naših podzemnih ležišta bakra i zlata, koja kriju potencijal za još najmanje jedan vek profitabilnog rudarenja na ovim prostorima, nude uslove koji njima odgovaraju, ne uvažavajući pritom naše zahteve - naglašava Spaskovski.

- Zato smo i zauzeli stav da sami finansiramo geološka istraživanja na velikim dubinama. I, već smo, za 700.000 evra, od multinacionalne kompanije "Boart Longyear" kupili najmoderniju bušeću garnituru, jedinstvenu u Evropi, kojom je moguće "gađati" rudu na dubini od 3.250 metara.

Primera radi, kaže Spaskovski, do sada su geološka istraživanja u RTB išla do dubine od 1.000 metara. A sve procene ukazuju na to da se ispod te "kote" krije ležište od najmanje pola milijardi tona rude, sa prosečnim sadržajem od 2,3% bakra - što je gotovo 20 puta veći sadržaj od rudnika iz sastava borske kompanije koji se sada eksploatišu. I zato će, ističe on, menadžment kombinata bakra, u najskorije vreme, kupiti još jednu takvu bušeću garnituru.

- Za otvaranje podzemnog rudnika na dubini većoj od dva kilometra, bila bi neophodna investicija od 300 miliona dolara, ali bi čist profit bio višestruko veći. Takvi rudnici se već eksploatišu u Poljskoj i Arizoni, a mi imamo stručne kadrove, koji su sposobni da to sprovedu u delo i obezbede sigurnu budućnost rudarenja na ovim prostorima za narednih deset godina - podvlači generalni direktor RTB.

Spaskovski posebno ističe da je RTB zainteresovan za strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom "Avala resources", koja je na planini Crni vrh, kod Bora, nakon višegodišnjih geoloških istraživanja, pronašla ležišta koja u sebi kriju oko 130 tona zlata. On kaže da očekuje i da država podrži tu inicijativu borske kompanije.

- Najpre, naši kadrovi su u potpunosti osposobljeni da otvore dva površinska kopa rudnika zlata na Crnom vrhu. Uz to, zbog blizine Bora, gde već postoje svi neophodni rudarski i metalurški potencijali, smatramo i da bi Kanađanima odgovaralo da im, kako ne bi duplirali kapacitete, upravo RTB bude strateški partner prilikom eksploatacije rudnika zlata na planini između Bora i Žagubice - zaključio je Spaskovski.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;