INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Železara Smederevo obustavlja proizvodnju?

25.06.2012. | Večernje novosti

Proizvodnja u Železari Smederevo biće zaustavljena početkom jula, a na prinudne odmore otići će blizu 5.000 radnika.

Država nema novca da finansira proizvodnju, gubici se uvećavaju, pa se očekuje da čeličana neće raditi dva meseca.

"Visoka peć staće 5. jula", kaže Predrag Umičević, predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smederevo.

Umičević tvrdi da je odluka države da zagasi peć posledica slabog plasmana čelika na tržištu. "Proizvodnja staje zbog nemogućnosti da se i ovo, što se trenutno smanjenim kapacitetima proizvodi, proda jer nema potražnje na tržištu. Na ovaj način ćemo smanjiti gubitke" , kaže predsednik Skupštine železare.

Koliko će srpski proizvođač čelika stajati, zasada se ne zna. Radni tim za Železaru razmatra dve opcije - da proizvodnja stoji 15 ili 45 dana. Upućeni, ipak, tvrde da se peć neće zaduvati do septembra.

U "Železari Smederevo" u utorak, 26. juna biće održan sastanak predstavnika sindikata metalskog sektora Srbije povodom situacije u toj čeličani i najave privremene obustave proizvodnje, izjavio je danas predsednik Nezavisnog sindikata metalaca u toj kompaniji Mileta Gujaničić.

Sa tog skupa poslaćemo jasnu poruku državi da gašenje "Železare Smederevo" znači i gašenje čitavog metalskog kompleksa u državi i da što pre treba da se nađe rešenje, rekao je Gujaničić.

Železara Smederevo je u 2011. godini, dok je bila pod upravom „US Steel Srbija“, napravila gubitak od čak 16 milijardi dinara. Koliki su gubici načinjeni od trenututka kada ju je država preuzela, niko ne može pouzdano da kaže.  Prema procenama, svaka proizvodnja ispod 100.000 tona mesečno stvara gubitke, a železara je mesecima na nivou 40.000 - 70.000 tona.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, kada ju je Vlada otkupila za jedan dolar od „US Steela“. Vlada je nedavno po drugi put produžila rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru za još tri meseca, odnosno do 10. septembra, jer nije bilo ponude za kupovinu.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;