INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Petoro mladih stručnjaka iz Srbije dobitnici su međunarodnih Trimo nagrada za istraživanje

20.06.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U okviru međunarodnog takmičenja Trimo nagrade za istraživanje, sinoć su u Ljubljani dodeljene nagrade za najsavremenija dostignuća u nauci, kao i za nove pristupe i rešenja na polju arhitekture, industrijskog dizajna, ekonomije i menadžmenta, građevine, mašinstva, ekonomije, razvoja poslovanja i zaposlenih.

Ukupno 48 nagrađenih sa univerziteta iz pet evropskih zemalja primilo je nagrade za inovativna i kreativna rešenja u diplomskim radovima, magistarskim disertacijama i doktorskim tezama.

Na konkurs su prijavljena 102 rada iz deset evropskih država, od kojih je nagrađeno 48. Nagrađena su 24 diplomska rada, 14 master disertacija i deset doktorata iz Srbije, Slovenije, Poljske, Italije i Hrvatske.

Iz Srbije je petoro nagrađenih: četvoro arhitekata i jedan ekonomista, odnosno nagrađen je jedan diplomski rad, tri master disertacije i jedna doktorska teza.

Lenard Bilicki nagradu je dobio za diplomski rad odbranjen na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Tri nagrađena master rada su iz oblasti arhitekture. Njihovi autori su Tamara Vladetić i Marko Jovanović, oboje iz Novog Sada i oboje su radove odbranili na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Treći nagrađeni master je rad Novosađanina Nebojše Jakice, koji je Trimo nagradu za istraživanje dobio po drugi put, i koji je svoj rad odbranio na čuvenom Politecnico di Milano u Italiji. I, konačno, nagrađena je i doktorska disertacija Jasne Čikić-Tovarović, odbranjena na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Za jedanaest godina, u Trimu je dodeljeno više od 450 nagrada za istraživanje – od toga, mladi srpski stručnjaci odneli su 39 nagrada: za arhitekturu, građevinu, mašinstvo i ekonomiju – i na svim akademskih nivoima. Neki od dobitnika Trimo nagrada za istraživanje su višestruki laureati, što govori o obostranom interesu za taj vid saradnje između mladih istraživača i privrede, koja ima mogućnosti i potrebu da njihove sveže ideje i pristupe sprovede u delo.

Na  dosadašnjim konkursima, učešće je uzelo i 250 mentora nagrađenih radova sa približno 60 fakulteta iz 12 država. Na konkurs mogu da se prijave radovi s područja arhitekture, industrijskog dizajna, građevine, mašinstva, ekonomije i razvoja poslovanja i zaposlenih.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;