INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi vetroparkovi u Srbiji 2014. godine?

14.06.2012. | Beta

Srbija bi do početka 2014. godine trebalo da dobije prve vetroparkove, koji će omogućiti da se iskoristi do sada nekorišćeni potencijal vetra, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Slobodan Cvetković.

- Od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji je procenjen na 4,7 miliona tona ekvivalenta nafte, oko 5% otpada na procenjeni potencijal energije vetra - rekao je Cvetković povodom Svetskog dana vetra, 15. juna.

On je kazao da je u Srbiji najveći potencijal za korišćenje energije vetra u košavskom području, a to je, kako je naveo, region Banata, donji tok Dunava, deo kod Vršca, Plandište, Pančevo i Kovin.

- To je regija u kojoj su najbolji uslovi za korišćenje energije vetra. Osnovni uslov da bi se koristila energija vetra je da minimalna brzina na visini od 50 metara bude između dva do tri metra u sekundi - rekao je Cvetković.

Cvetković, koji je samostalni savetnik za obnovljive izvore energije u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, rekao je da je veliki broj projekata u razvoju kada je reč o obnovljivim izvorima energije vetra.

- Veliki broj stranih investitora prati ovu oblast i želi da ulaže zahvaljući podsticajnim merama koje je Vlada Srbije donela 2010. godine - rekao je Cvetković.

Kako je naveo, Rumunija i Bugarska su zemlje regiona koje koriste više energije vetra od Srbije.

- Parkovi će biti deo energetskog sistema Srbije. Kada se završi, objekti se priključuju na energetski sistem Srbije i država u okviru određene tarife plaća za proizvedenu elektirčnu energiju iz takvih postrojenja - kazao je on.

Međutim, Cvetković je naveo da korišćenje energije vetra nosi i određene probleme.

- Pre svega energija vetra nije stalna, pa postoji problem u balansiranju elektroenergetskog sistema za takve izvore energije, tu je i problem uticaja na životnu sredinu, pre svega zaštita biološke raznovrsnosti, uticaja na ptičji svet i remećenje lanca ishrane - naveo je Cvetković.

Svetski dan vetra obeležava se 15. juna u više od 75 zemalja sa ciljem da se predstave prednosti vetra kao energenta.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;