Uskoro solarne farme vodonika

01.06.2012. Bizlife

Američka kompanija "Hypersolar" osmislila je sistem za proizvodnju vodonika koji radi na principu solarne farme. Kompanija je prošle godine podnela patentnu prijavu za solarni sistem koji proizvodi metan iz vode, a koji se trenutno testira u Kaliforniji.

Prošle sedmice iz kompanije su javili kako su dovršili prototip solarnog generatora vodonika. Vodonik se može proizvesti iz obične vode reakcijom koja uključuje korišćenje električne energije. No, da bi to bilo moguće potrebne su značajne količine energije koje dele atome vodonika iz molekula vode. U većini slučajeva u procesu se koristi energija dobijena iz korišćenja fosilnih goriva, tako da vodonik kao gorivo trenutno i nije baš jako zelen.

Kao novo rešenje u "Hypersolaru" su razvili sistem proizvodnje vodonika koji je integriran sa solarnom energijom i u suštini oponaša procese fotosinteze. Sistem za proizvodnju koristi sitne čestice koje se sastoje od nanometarskog solarnog uređaja i zaštitnog plastičnog premaza.

Čestice plutaju u vodi, a premaz im omogućava funkcionisanje i u "lošim uslovima" kao što su morska voda ili otpadna voda, čime sistem dodatno dobija na snazi jer je do sada u proizvodnji vodonika mogla biti korišćena jedino pročišćena voda.

Cela reakcija odvija se na sobnoj temperaturi, tako da se za proces mogu koristiti i staklene posude ili čak obične plastične vrećice.

"Hypersolar" se nedavno udružio sa Tehničkim fakultetom Univerziteta u Santa Barbari i radi na komercijalnom razvoju projekta, s naglaskom na korišćenju komunalne i industrijske otpadne vode kao sirovine. Kao sledeći korak kompanija najavljuje razvoj vodonikovih farmi.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...