INFONET-468X60-BANNER

Inovativni potrošni materijal u tehnologiji kliznog brušenja

29.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Jednostavni koraci za poboljšanje rezultata završne obrade, održivosti i efikasnosti

Kada je u pitanju postizanje zahtevanog kvaliteta proizvoda obradom površine, tehnologija kliznog brušenja može se koristiti za široki spektar različitih završnih obrada. Svojim sveobuhvatnim istraživačkim i razvojnim aktivnostima, Rösler Oberflächentechnik GmbH nastavlja da stvara novitete ne samo za mašinsku tehnologiju već i za odgovarajući potrošni materijal. Istovremeno, otvaraju se vrata za nove primene, na primer za završnu obradu složenih komada u obliku čaše.

Tehnologija kliznog brušenja može da se nosi sa svim zadacima u procesu završne obrade, od jednostavnog uklanjanja ivica i brušenja površine do poliranja visokog sjaja u serijskoj ili pojedinačnoj proizvodnji. Može čak stvoriti i specijalne efekte na površini koja se obrađuje. Naravno, kao i svaki drugi industrijski proces, klizno brušenje mora biti u skladu sa svim vrstama zahteva, kao što su visoki standardi kvaliteta, stabilnost procesa, mogućnost praćenja komada koji se obrađuje i ekonomičnost.

U poslednje vreme optimalno korišćenje resursa i održivost postali su glavni fokus u brojnim granama industrije. Brzo rastuća automatizacija i digitalizacija proizvodnih procesa takođe zahtevaju posebno prilagođena rešenja u tehnologiji kliznog brušenja.

Decenijama se Rösler Oberflächentechnik GmbH suočava sa ovim izazovima sveobuhvatnim istraživanjem i razvojem u sektoru opreme, kao i u oblastima tehnologije procesa, automatizacije i potrošnog materijala. U ovom kotekstu velika je prednost što Rösler sam proizvodi sve svoje potrošne materijale.

Rüdiger Böhm, menadžer Röslera ističe: "Proučavamo tehnološke trendove u brojnim granama industrije i tržištima. Naši nalazi se zatim koriste za razvoj inovativnih proizvoda kako bi se našim kupcima pružila značajna vrednost i proširio opseg primene tehnologije kliznog brušenja."

MultiShape - jedinstveni oblik medija koji nemoguće čini mogućim

Takva inovacija je novi MultiShape keramički medij. U poređenju sa svim drugim proizvodima koji su trenutno dostupni na tržištu, ovaj medij ima patentirani oblik bez ravnih, paralelnih površina. S jedne strane, ovaj jedinstveni dizajn sprečava zadržavanje medija u kompleksnim komadima koji se obrađuju, jer bi zadržavanje moglo ozbiljno da utiče na proces završne obrade i zahtevalo bi ručno uklanjanje. S druge strane, oblik sa svojim zaobljenim površinama omogućava prefinjenost površine koja se obrađuje, što do sada nije bio slučaj sa tehnologijom kliznog brušenja izuzev u slučaju komplikovanih operativnih postavki.

Rösler MultiShape keramički medij

Rösler MultiShape keramički medij (Foto: Rösler)

Ovo uključuje komponente sa teško dostupnim površinama kao što su uski radijusi, zarezi i prorezi, koji se često mogu naći u štampanim i savijenimm komponentama. Neobični keramički mediji takođe omogućavaju efikasnu i homogenu završnu obradu spoljašnjih i unutrašnjih površina na segmentima cevi i komponentama u obliku čaše, kao što su kućišta i duboko uvučeni delovi.

U poređenju sa tradicionalnim medijima, novi proizvod karakteriše brže i dinamičnije kretanje medija i predmeta koji se obrađuje, kao i veća brzina uklanjanja materijala. Ovo rezultira do 10% kraćim vremenom završne obrade i doprinosi većoj produktivnosti i ekonomičnosti.

Patentirani oblik inovativnog MultiShape medija značajno smanjuje rizik od zadržavanja medija u predmetima koji se obrađuju. Takođe povećava stabilnost, efikasnost i održivost procesa završne obrade sa složenim komponentama. Štaviše, MultiShape medij sa svojim zaobljenim površinama omogućava prefinjenost površine koja se obrađuje, što do sada nije bio slučaj sa tehnologijom kliznog brušenja izuzev u slučaju komplikovanih operativnih postavki.

Još jedan važan atribut MultiShape medija su njegovo ujednačeno habanje. Ova odlična karakteristika zadržavanja oblika omogućava dužu upotrebu medija, što pozitivno utiče na operativne troškove. Intenzitet brušenja se može prilagoditi odgovarajućoj završnoj obradi kroz različite keramičke medije.

Klizno brušenje bez pene - povećana stabilnost procesa, efikasnost i održivost

Neželjena pena je uobičajena pojava u procesu kliznog brušenja pomoću plastičnih medija, čak i kod verzija medija sa smanjenom penom. Penjenje može biti problematično jer deluje kao tampon između predmeta koji se obrađuje i medija, čime smanjuje performanse brušenja i brzinu uklanjanja materijala.

Nepenasti plastični medij

Rösler nepenasti plastični medij (Foto: Rösler)

Ovo može uticati na stabilnost procesa, a cilj obrade se često više ne može postići unutar definisanog vremenskog ciklusa. Štaviše, pena koja sadrži metal i sitne medije kontaminira površinu gotovih predmeta koji se obrađuju. Pena takođe uzrokuje pogoršanje čistoće procesne vode, zahtevajući veću brzinu doziranja smeše i primoravajući korisnika da češće menja procesnu vodu.

Na kraju, ali ne i manje važno, pena koja se ispušta iz mašine kontaminira radno okruženje. U prošlosti su ljudi pokušavali da kontrolišu penjenje dodavanjem specijalnih hemijskih jedinjenja. To nije bilo baš uspešno, a izazivalo je i dodatne troškove i smanjivalo održivost procesa.

Za završnu obradu sa plastičnim medijima, nova verzija "N" koja ne peni daje homogenije rezultate obrade i poboljšava ekonomičnost, produktivnost i održivost.

Svojim plastičnim medijima koji ne pene, takozvanom "N" verzijom, odeljenje za istraživanje i razvoj u Rösleru razvilo je bolje rešenje. Christian Höhn, šef upravljanja tehnologijom, objašnjava: "Pre izlaska proizvoda na tržište sproveli smo opsežna ispitivanja na terenu, sa specijalnim pilot korisnicima. Ispitivanja su ubedljivo dokazala da nepenasti plastični mediji imaju iste karakteristike obrade i performasne kao standardni proizvod."

Ispitivanja su takođe pokazala da se novorazvijenim medijima procesi kliznog brušenja odvijaju mnogo stabilnije, a potrebni rezultati se postižu za kraće vreme. Ovaj pozitivni efekat u pogledu troškovne efikasnosti i održivosti je uvećan dužim upotrebnim vekom medijuma i procesne vode, kao i smanjenom upotrebom smeše.

"Zbog ometajuće pene mnogi korisnici su koristili keramičke medije, iako to nije bila najbolja opcija. Za ove korisnike, verzija plastičnog medija bez pene je odlična prilika da optimizuju svoje procese završne obrade" zaključuje Christian Höhn. Svi plastični mediji u  sveobuhvatnom Rösler portfoliju su dostupni u verziji "N" koja ne peni.

Organski medij za sušenje bez prašine

Treći novitet u sektoru potrošnog materijala u 2021. omogućava značajno smanjenje prašine koja se javlja tokom procesa sušenja, zahvaljujući organskim medijima za sušenje, kao što je mlevena kukuruzovina. Aditiv protiv prašine je lak za  upotrebu, a čak i u malim količinama značajno smanjuje stvaranje prašine. U zavisnosti od vremena rada i komada koji se obrađuju, aditiv se može dodati ručno ili dozirati potpuno automatski. Aditiv se koristi se u procesu sušenja metalnih i plastičnih komponenti, kad god se koristi organski medij za sušenje.

Organski medij za sušenje bez prašine

Rösler organski medij za sušenje bez prašine (Foto: Rösler)

Bez negativnog uticaja na performase sušenja, medij garantuje obrađenu površinu bez mrlja. Istovremeno, ostaci prašine na obrađenim komadima i okolini su svedeni na minimum. Ovo je veliki korak ka čistom radnom okruženju bez prašine.

Rainer Schindhelm, menadžer odeljenja za proizvodnju potrošnog materijala navodi: "Budući da je potpuno organski i da je u skladu sa važećim standardima za hranu, aditiv protiv prašine takođe predstavlja značajan doprinos čistijoj životnoj sredini."

Povećanje produktivnosti tehnologije kliznog brušenja, poboljšanje ukupne održivosti i smanjenje emisije CO2 - ovo su glavni ciljevi razvoja Röslera u 2022. godini. Razna rešenja iz sektora tehnologije opreme i potrošnog materijala već se testiraju kod različitih kupaca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;