U Blacu otvorena biogasna elektrana

11.05.2012. | Tanjug

Na farmi mlekare "Lazar" kod Blaca otvorena je biogasna elektrana, koja će već za nekoliko dana isporučiti električnu energiju EPS-u.

U pitanju je pogon za proizvodnju električne energije iz biomase, odnosno stajskog đubriva, koji je uz podršku ambasade SAD otvoren na farmi Milana Vidojevića u selu Donja Draguša kod Blaca.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je prisustvovao otvaranju tog pogona poručio je da je podvig farme i mlekare "Lazar" primer Srbije kakvu građani žele.

On je rekao da danas mlekara "Lazar" proizvodi 60 tona mleka dnevno i pomaže da 3.000 porodica koje se bave poljoprivredom imaju stalan i siguran izvor prihoda.

Prema Petrovićevim rečima, ovo postrojenje koje će da pravi jedan megavat električne energije je "malo tehnološko čudo" i predstavlja dodatnu zaradu u proizvodnji hrane.

- Sa druge strane omogućava da se veliki resurs koji Srbija ima pretvori u priliku za dobar život stotine hiljada porodica u Srbiji - rekao je Petrović i dodao da će u narednim godinam širom Srbije biti mnogo takvih postrojenja.

Vezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...