Ukrajinski "Donetsk Steel" najbliži smederevskoj "Železari"

26.03.2012. | Večernje novosti

Trku za preuzimanje smederevske "Železare" sada vode tri svetska proizvođača čelika. Vlada Srbije je, bar u ovom trenutku, najbliža da sudbinu smederevske čeličane poveri ukrajinskom partneru - kompaniji "Donetsk Steel". Njihovi predstavnici već su obilazili pogone, razgovarali sa rukovodstvom i otpočeli pregovore o preuzimanju.

Tako bi Železara, posle "U.S. Steel", mogla da dođe u ruke ukrajinskom magnatu Viktoru Nusenkisu. On je šesti najbogatiji čovek ove zemlje, a osim čelikom, bavi se i eksploatacijom ruda i poljoprivredom.

- Pregovori su intenzivirani, a dogovor sa novim partnerom mogao bi da bude postignut u sledećih nekoliko meseci - kažu za "Novosti" u Nemanjinoj 11. - Razgovori su, ipak, složeni, pa se u sledećih mesec dana ne mogu očekivati konačni rezultati.

Osim partnera iz Ukrajine, za investiranje u "Železaru" vrlo je zainteresovana i jedna kineska kompanija. Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika Jovana Krkobabića, u igri je, mada bez ozbiljnih šansi, i holding iz Luksemburga "United Group CA".

Gazda ovog holdinga Igor Šamis navodno je spreman da uloži novac kroz svoju kompaniju, koju čine "Plzen steel" iz Češke i "Bumaš AD" iz Rusije. "Plzen steel" je nastao spajanjem nekadašnjih čeličana, koje su poslovale pod okriljem "Škode".

U javnosti se, dosad, kao skoro izvestan partner države u Železari pominjao ukrajinski kralj čelika Rinat Ahmetov, vlasnik giganta "Metinvest". Ova kompanija deo je njegove "SMC grupe" i spada među 20 najvećih svetskih proizvođača čelika. Prihod "Metinvesta" u 2010. godini bio je 9,4 milijarde dolara, koje je "prekalilo" 130.000 radnika. Ipak, trenutno su male šanse da ova ukrajinska kompanija kupi nekadašnji "U.S. Steel Srbija".

BOGATSTVO

Među 15 najbogatijih Ukrajinaca, čak 10 bavi se proizvodnjom i preradom čelika. Na "Forbsovoj" listi, Viktor Nusenkis zauzima 521. mesto sa procenjenim imetkom od 2,4 milijarde dolara. Njegovo ime često se vezuje i za Rusku pravoslavnu crkvu, jer važi za jednog od najuticajnijih ktitora.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...