Počinje rekonstrukcija 745 kilometara kanalske mreže

23.03.2012. | Beta

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović potpisao je juče sa direktorima tri javna vodoprivredna preduzeća ugovore o rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže, a ukupna vrednost tog posla iznosi milijardu dinara.

Potpisivanje tih ugovora predstavlja formalan početak realizacije velikog projekta navodnjavanja čiji je cilj da pod sistemima za navodnjavanje bude 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta umesto sadašnjih oko 100.000 hektara, rekao je ministar nakon potpisivanja ugovora.

Petrović je napomenuo da je planirano da projekat traje četiri godine, njegova ukupna vrednost je od 4 do 5 milijardi evra, od čega će za primarnu mrežu biti izdvojeno od milijardu do 1,5 milijarde evra.

On je rekao da su u budžetu za ovu godinu predviđena sredstva od pet milijardi dinara za investicije u navodnjavanje.

Petrović je precizirao da je tri milijarde dinara potrebno za čišćenje postojeće kanalske mreže na koju je "naslonjeno" najmanje 130.000 hektara obradivih površina, a da je dve milijarde dinara potrebno za pravljenje nove kanalske mreže.

Ministar je naglasio da će u prvoj fazi biti očišćena kanalska mreža koja će omogućiti efikasnije navodnjavanje 63.000 hektara zemljišta. On je ponovio ranije iznetu procenu da Srbija godišnje zbog nedovoljnog navodnjavanja izgubi oko 2 milijarde evra.

Ugovore su potpisali direktor "Srbijavoda" Nikola Marjanović, direktor "Voda Vojvodine" Atila Salvai i direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović.

Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović istakao je da će, zahvaljujući ovom projektu, niski prosečni prinosi po hektaru i prinosi koji zavise od vremenskih prilika, u vrlo brzom periodu "ići u prošlost".

On je rekao da će se najpre početi sa čišćenjem i rekonstrukcijom postojeće kanalske mreže, jer je to najjednostavnije i najjeftinije, ali da će se u toku ove godine raditi i na novim sistemima za navodnjavanje.

Prodanović je ukazao da je tokom cele prošle godine pripremana projektna dokumentacija za nove sisteme za navodnjavanje i, kako je istakao, "vrlo brzo ćemo imati projekte za novih 270.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje".

On je napomenuo da će radovi na rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže početi polovinom aprila i očekuje se da budu završeni do kraja leta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...