INFONET-468X60-BANNER

U Blacu prva centrala na biogas u Srbiji

12.01.2012. | Beta

Blace će biti prva opština u Srbiji koja će koristiti struju proizvedenu u električnoj centrali koja koristi biogas i to od marta ove godine, izjavio je juče predsednik te opštine Radoje Krstović.

Slika - Blace

- Centrala na biogas, kapaciteta od jednog megavata, će početi da radi zahvaljujući saradnji opštine sa mlekarom "Lazar" koja je u njenu izgradnju uložila 2,2 miliona evra - kazao je on agenciji Beta.

Krstović je istakao da je reč o najvećoj investiciji u tom kraju, koja će pružiti nove mogucnosti za zaradu poljoprivrdnim proizvođačima, stočarima i proizvođačima mleka opštine Blace.

- Ovo je za nas od višestrukog značaja, jer ćemo pored uštede u energiji dobiti mogućnost da zaposlimo još četrdesetak novih radnika na novom elektropostrojenju - istakao je Krstović.

Vlasnik mlekare "Lazar", Milan Vidojević, kazao je agenciji Beta da ideja izgradnje električne centrale na biogas potiče iz 2009. godine kada je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je donosio velike olakšice proizvođačima "zelene energije".

On je naglasio da je veliku pomoću u realizaciji zamisli dala lokalna samouprava koja im je pribavila sve građevinske dozvole, dodavši da zasluga pripada i američkoj firmi GHD iz Čiltona, po čijoj su tehnologiji izgradili postrojenje za korišćenje bioobnovljivih izvora energije.

- Mlekara "Lazar", koja je najveći proizvođač mleka na jugu Srbije, u korišćenju tona i tona bio otpada - stajnjaka sa farme krava i surutke iz mleka, videla je veliku šansu za stvaranje bio energije - kazao je Vidojević.

On je kazao da će postrojenje početi da radi "već u martu mesecu ove godine i da električnom energijom snabdeva veliki deo blačke opštine".

Za proizvodnju jednog megavata sata struje potrebno je 30 tona stajnjaka, koliki su i instalisani kapaciteti tog postrojenja.

U "Elektroprivredi Srbije" u su već spremni da prihvate i otkupe prve kilovate električne energije proizvedene od bio gasa i da je potom distribuiraju proizvođaču po znatno nižoj ceni.

- Ovo će za nas značiti veliku uštedu i omogućiće nam proširenje proizvodnje - kazao je Vidojević.

Mlekara "Lazar" zapošljava 170 radnika i sa preradom 60.000 litara mleka dnevno najveći je proizvođač i snabdevač mlekom juga Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;